Hunden Creamies mardrömsdygn i Luleå

Nyinflyttade hunden Creamie sprang bort. Det blev början på en jakt som skulle pågå i nästan ett dygn – innan osten fick hunden att sluta fly. "Folk har gett sig ut mitt i natten för att leta", säger hunduppfödaren Birgitta Lundin.

Unghunden Creamie sprang bort i Luleå på måndagen. Men efter nästan ett dygn på rymmen fick dramat ett lyckligt slut, mycket tack vare sociala medier och Luleåbornas intensiva letande.

Unghunden Creamie sprang bort i Luleå på måndagen. Men efter nästan ett dygn på rymmen fick dramat ett lyckligt slut, mycket tack vare sociala medier och Luleåbornas intensiva letande.

Foto: Privat/Facebook/Printscreen

Luleå kommun2019-11-19 11:11

Den dramatiska historien om Creamie, en ettårig chinese crested powder puff, tog sin början i fredags. Då flyttade hon in hos sin nya ägare på Bergnäset, efter att ha vuxit upp hos hunduppfödaren Birgitta Lundin i Märsta norr om Stockholm.

– Hon har aldrig rymt tidigare. Men hon är född hos mig och har bara varit med mig och mina kompisar, säger hon.

Hunden rymde genom ytterdörren när en anhörig kom på besök på måndagsförmiddagen. Efter fyra timmars fruktlöst letande efterlystes hunden på Facebook. Inlägget delades vidare av 400 personer.

– Vi flög upp för att leta, säger Birgitta Lundin, som reste till Luleå med sin dotter Lina Lundin.

De blev inte ensamma att söka.

– Folk har åkt runt i bil och gett sig ut mitt i natten för att leta. Det är helt suveräna människor här uppe.

Många engagerade sig. Strax efter klockan 15 skrev Matilda Edeving, 21, i en lokal Facebookgrupp om en hund som irrade runt på isen nedanför Burströmska.

 – Jag satte mig ned för att inte skrämma henne och försökte snällt locka på henne. Hon var osäker och ville inte riktigt komma fram men hon stod och tittade på mig ett tag innan hon beslöt sig för att springa iväg över isen, säger hon.

Hunden sågs vid förskolan Solkatten och räddningstjänsten fick larm om en lösspringande hund på isen på Skurholmsfjärden, men då hade den redan begett sig till Bensbyvägen nedanför Kronan.

– Det var någon långtradarförare där som körde efter henne med varningsblinkers på så att hon inte skulle bli påkörd, säger Birgitta Lundin.

Efter att mörkret fallit ska Creamie ha synts till på Björkskataleden och på Porsövägen innan hon efter midnatt ska ha observerats vid kyrkan på Mjölkudden.

– Vi har letat hela natten. Någon hade sett henne nere på Mjölkudden och där har vi letat, och tanten som hade sett henne gick också ut för att leta.

Birgitta Lundin hade ingen aning om var de sedan skulle fortsätta söka, men så kom ett förlösande telefonsamtal från Björkskatan.

– Det ringde en dam och sa att "hon sitter här på min altan och jag har gett henne lite ost".

Creamie är åter i trygghet och Birgitta Lundin vill tacka alla som hjälpt till.

– Tack av hela mitt hjärta för det stora engagemanget i att hitta Creamie. Ni har varit helt enorma, framför allt de som gett sig ut och letat.

Creamie är en ettårig hund av rasen chinese crested powder puff.
Creamie är en ettårig hund av rasen chinese crested powder puff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!