Med 1 500 studenter i kö till studentlägenheter såg årets bostadskris för studenter ut att bli katastrofal, ett ord som kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) själv använde.
Men i veckan kom lösningen, i alla fall på den akuta krisen.
Entreprenören och Student consulting-grundaren Tobias Lindfors köper Nordkalotten hotell och konferens av hotellkungen Hilding Holmqvist och under två år kommer Tobias Lindfors hyra ut dubbelrum till studenter. Kostnaden blir 3 600 kronor i månaden per person, samma som för studentlägenheterna. I avtalet med Luleå tekniska universitet och Luleå kommun får Lindfors fyra miljoner kronor per år för att täcka kostnaderna för boendet. Där delar LTU och kommunen kostnaden.
LTU:s rektor Johan Sterte var märkbart lättad efter beskedet om en lösning.
– Vi har tappar studenter på grund av krisen. Det är inte bra för universitetet. Inte bra för studenterna. Och det är inte bra för Luleå och dess näringsliv, säger han.
LÄS MER: TV: Studenterna om bostadskrisen
Först 2016 kan nya studentbostäder stå färdiga. Då kommer 145 studentbostäder stå färdiga. Totalt kommer det inom de närmaste åren byggas 540 stycken.
– Men det är en klen tröst för de som börjar nu, säger Johan Sterte.
– Jag har känt olust för det faktum att man tvingats skaffa lägenhet genom att köpa bostadsrätt. Tillgånget till kapital eller förmögna föräldrar har blivit en urvalsfaktor för att få en högre utbildning.
Enligt Tobias Lindfors ligger lösningen i linje med koncernens mål att skapa jobb för studenter.
– Det känns väldigt bra att hjälpa till i den otroligt akuta situationen, säger han.
– Det är bra att vi löst det här med kvalité. Det här är alltså hotellstandard. Vi kommer inte dela upp hotellet i en studentdel och en vanlig del. Studenterna kommer få nyttja hotellet till fullo. Vi hoppas att det här blir en liten nytändning för Nordkalotten.
LÄS MER: "Det blir ett nytt Cape East"
Redan under tisdagskvällen kommer de första studenterna till hotellet. Under kommande veckor ska Luleå kommun utöka sin busslinje som går förbi Nordkalotten till Porsön.
– Det här är en bra tillfällig lösning. Vi ser helst de långsiktiga campusnära lösningarna. Men på kort sikt är det här bra, säger Simon Persson, ordförande teknologkåren.