Hon får Erik Lindegrenpriset

Jila Mossaed får Erik Lindegrenpriset 2019. Priset på 200 000 kronor är ett av Sveriges största lyrikpriser och delas ut under konst-och litteraturbiennalen Bok och Bild i Luleå i oktober.

11 september 2019 11:16

Den iransk-persiska författaren och poeten samt tillika Svenska Akademien-ledamoten Jila Mossaed får årets pris med motiveringen:

”För att hon med exilens dubbelt vacklande språktillhörighet lyckas förena persiska och svenska erfarenheter i ett smärtsamt sårigt såväl som ömsint vackert språk och blivit en angelägen och förnyande röst i den svenska poesin.”

Sedan 2018 sitter hon också på stol nummer 15 i Svenska Akademien.

Fakta

Erik Lindegren-priset

1992 instiftade Luleå kommun priset, som delas ut vartannat år, till för­fattaren Erik Lindegrens minne. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest spännande ur de senaste årens svenskspråkiga produktion.

Luleåsonen Erik Lindegren, 1910–1968, var poet, författare, översättare, litteraturrecensent och ledamot av Svenska Akademien på 1960-talet. Han räknas som en av de främsta förnyarna inom den svenska modernismen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!