Hertsön får badhus – Råneå och Gammelstad kan förlora sina

Det nya badhuset på Hertsön ska byggas – men badhusen i Råneå och Gammelstad kan vara dödsdömda. "De står inför samma problem som Hertsöns gamla badhus", säger kommunalråd Niklas Nordström (S).

25 mars 2019 20:33

Ett nytt badhus på Hertsön var ett löfte från Socialdemokraternas sida, ända sedan utförsäljningen av Lulebo år 2016, då såväl Niklas Nordström som förra kommunalrådet Yvonne Stålnacke utlovade detta.

Investeringen – drygt 140 miljoner kronor, med en driftskostnad på minst tio miljoner kronor – fanns därför med i partiets förslag till reviderad budget för 2019.

Men den borgerliga kartellen (C, L, KD och Sjukvårdspartiet) motsatte sig detta och även Moderaterna yrkade på att badhuset skulle strykas från budgeten, så därför skedde en särskild votering sent på måndag kväll.

Läs mer: Klart: Majoritet för nya Hertsö badhus

Efter omröstningen stod det dock klart att S tillsammans med Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna hade röstat igenom den kostsamma satsningen, med röstsiffrorna 33-19 (sju avstod).

Och kommunalråd Niklas Nordström tycker att investeringen är motiverad, trots kommande års tuffa sparbeting på inom alla kommunala förvaltningar.

– Vi är beredda att klara prislappen. Det har funnits ett badhus på Hertsön tidigare och vi vet att det finns ett behov av ett nytt.

Niklas Nordström betonar hur viktigt badhuset är inte minst för unga på Hertsön och näraliggande bostadsområden.

– Simkunnighet är något väldigt viktigt, det finns till och med lagkrav kring detta.

Han pekar också på de nya bostadsområden som växer fram på Kronan och Hertsöheden.

– Det kommer att bo många fler medborgare i den delen av kommunen. Därför har jag inte svårt alls att motivera ett nytt badhus på Hertsön.

I dag har kommunen badhus även i Gammelstad och Råneå, men de har stora renoveringsbehov på sikt. Niklas Nordström utesluter inte att de kan tvingas stänga.

– Vi tvingades riva Hertsöns gamla badhus. Råneå och Gammelstad står inför liknande situationer. Därför kan vi inte hamna i en situation där Luleå bara har ett badhus. Hertsöns nya badhus är en försäkring om att vi har kapacitet kvar i kommunen.

Så Råneå och Gamelstads badhus kommer att stänga?

– Vi vet att de inte har en teknisk livslängd i evighet, så då får politiken ta de besluten, säger Niklas Nordström.

Thomas Söderström, Liberalernas gruppledare, tycker inte att det är rimligt med en investering på ett nytt badhus på Hertsön.

– Det finns inget utrymme för det ekonomiskt. Badhus blir oftast dyrare än planerat. Experter menar att badhuset på Hertsön kommer kosta minst 200 miljoner kronor. Vi hade hellre sett en satsning på Pontusbadet, med nya tävlingsbanor med mera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson