Hemtjänsten: "Det är en stressad situation"

Råneåborna har inte kunnat använda sitt kranvatten sedan i torsdagskväll – något som slår hårt mot hemtjänsten. "Vi har fått öka tempot ytterligare", säger Mona Sandberg som jobbar på hemtjänsten i Råneå.

1 augusti 2017 17:34

På tisdagen fick Luleå kommun beskedet, dricksvattnet i Råneå innehåller en typ av blågröna alger. Boende uppmanas fortfarande att inte dricka vattnet, inte borsta tänderna i det och inte duscha i det.

Nya vattenprover togs under tisdagen och laboratoriet ska undersöka vilka gifter som algen producerar.

Är det farliga alger?

– Det vet vi inte ännu, nu är det nya provtagningar för att säkerställa att det inte är några gifter i vattnet, säger Roger Danell, stadsbyggnadschef.

Provsvaret väntas tidigast under torsdagen. Tills dess måste personalen på hemtjänsten i centrala Råneå fortsätta att förse sina brukare med drickbart vatten – på fots eller till cykel.

– Det märks, vi har haft duschar som inte går att genomföra. I stället har vi fått tvätta av brukare med tvättlappar. Många anhöriga frågar om information och om det är farligt, men jag vet ju inte mer än någon annan. Sedan är det mycket mer spring i vår lokal och alla frågar: "vem har vatten?". Det är en stressad situation, säger Mona Sandberg som arbetar på hemtjänsten i Råneå.

Mona Sandberg jobbar mestadels ute i byarna. Under tisdagen gjorde hon sin första dag i de centrala delarna av Råneå sedan vattenproblemen uppdagades i torsdagskväll.

– Så i dag har jag märkt av problemet som mina kollegor har upplevt i flera dagar. Det är intensivt redan innan och nu tar allt extra tid, säger hon.

Var tas den tiden ifrån?

– Det är till att öka tempot, samtidigt som vi fortfarande måste ge var och en sitt. Det är mer stressigt.

Så det läggs en extra börda på er som arbetar?

– Ja..

Hur har brukarna reagerat på problemet med vattnet?

– Många förstår, det är ju inte jag som har orsakat det. Det är väldigt mycket frågor och oro. Många frågar: "kan jag dricka det här." säger Mona Sandberg.

Hur är det för dig att tackla deras oro för dig?

– Det är stressigt, jag kan ju inte svara på mer än någon annan.

Nu hoppas Mona Sandberg att problemet ska lösas så att de kan återgå till sina normala arbetsrutiner.

– Nu vill vi faktiskt få det här utrett så att vi kan ge svar på frågor till anhöriga och brukare, kunna genomföra alla duschar och koka det där tevattnet till en brukare, säger Mona Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Carlansson