Hatattacken: "Vi kallades plattfittor"

Linda, en av stans hbtq-profiler, hade romantisk middag ute med flickvännen.

Men krogkvällen förstördes när mannen vid bordet intill attackerade dem med homofobiska glåpord – och skulle visa sitt könsorgan.

– Jag är chockad över att det finns folk i Luleå som har dessa åsikter – och inte ens skäms över dem, säger Linda.

30 april 2017 16:35

Tidigt i lördags kväll kom Linda, 37 år, med sin flickvän till Bishops för att äta tillsammans. De slogs sig ned inne i pubens biblioteksdel, där det även satt ett annat sällskap med en man och tre kvinnor.

– Mannen var ganska full och började hoppa på oss direkt. "Är ni killar eller tjejer? Homosar? Det ni håller på med är inte normalt", berättar Linda.

De försökte först att ignorera mannen och fortsatte att vänslas över middagsbordet.

– Vi pussades och han blev sjukt provocerad av det, ännu mer aggressiv. Så började han kalla oss ”plattfittor”, slog ihop handflatorna och sa ”Så här kan man inte ha sex”.

Därefter urartade situationen fullständigt när mannen reste sig upp, drog ned gylfen för att visa sitt könsorgan.

– Han kom mot oss med gylfen neddragen. Min flickvän ställde sig upp, satte en hand mot hans bröst och sa: ”Vi vill inte se”. Men då flög han och de tre kvinnorna på henne, började riva och slita i kläderna.

Bråket förvärrades när flickvännen försökte värja sig. Linda tvingades springa till Bishops-personalen som snabbt kom till undsättning och överbemannade den hotfulle mannen.

Polispatrull anlände strax därpå till puben och kunde omhänderta mannen.

I tumultet hade han och kvinnorna också slitit i flickvännens örhänge, så att hennes ena öra började blöda.

– När vi kom hem såg vi att hon hade riv- och blåmärken på axeln och armarna också.

Efteråt berättade Linda om den obehagliga upplevelsen för sina vänner på Facebook och i skrivande stund har inlägget gillats av över 300 personer.

Händelsen väcker varma reaktioner av sympati men också vrede riktad mot den homofobiske mannen och kvinnorna.

– Allt stöd på Facebook betyder mycket. Samtidigt är jag chockad över att det fortfarande finns folk i Luleå som har såna här åsikter – och inte ens skäms över dem.

Men trots att händelsen kan anses vara ett misstänkt hatbrott överväger Linda och hennes flickvän att inte gå vidare med en polisanmälan.

– Vi är lite kluvna. Hade det varit en ensam kille, kanske, men nu hade han så många med sig. När vi kom ut från Bishops stod det en bil full med bekanta till de här människorna, då blev jag riktigt rädd.

Hur går tankarna i dag?

– Jag och min flickvän har aldrig någonsin varit med om något liknande i Luleå, inte ens att folk kommenterar oss. Men jag är stolt över den jag är och över vår kärlek, säger hbtq-profilen Linda.

Fotnot: Namnet "Linda" är fingerat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson