Framtidens skola har processats politiskt i flera instanser varav den sista är kommunfullmäktige. Oppositionen kritiserade underlaget för beslutet.
– Föräldrar har slitit dag och natt och gått igenom underlaget och blivit förskräckta av de felaktigheter som de hittat, säger Anette Asplund, (KD).
Socialdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet förespråkade förslaget.
– Det finns tre anledningar till Framtidens skola, lärarbrist, att vi får fler barn i Luleå och svårigheter att organisera lärarlärartjänster. Det är en kunnig lärare som avgör en elevs framtid. Det måste vi ta på allvar. Vi har kvar små skolor, men vi behöver färre av dem för att klara det. Vi måste också kunna erbjuda skolor där kurator elevhälsa finns, säger Carina Sammeli, (S).
Vänsterpartiet lade ett tilläggsyrkande om att kommunen också i framtiden måste ha särskilt stöd för mindre skolor.
– Även om Vitåskolan och Klöverträskskolan räddats kommer de ha svårt att klara sig annars, säger Bertil Bartholdsson, (V).
Diskussionen handlade också om hur förskolorna påverkades. Enligt förslaget ska flera förskolor med sex, sju avdelningar skapas. Detta ogillas bland annat av Jonas Brännberg, Rättvisepartiet.
Jan Nyberg, (MP) försvarade den delen i förslaget. Partiet var dock emot delarna med nedläggning av skolorna i Svartöstaden och Kyrkbyn, och vill se fortsatt utredning i Sunderbyn.
– Det är vettigt att inte ha onödigt stora kostnader och att slå vakt om kvaliteten genom förskolor med flera avdelningar hellre än stora barngrupper, sade han.
Att frågan skulle ha hastats igenom, som flera av oppositionens politiker sade, var det flera socialdemokrater som protesterade mot.
– Efter ett år av processande har ingen annan fråga debatterats och diskuterats så mycket som den här, sade Lenita Ericson, (S).
Nils Harnesk, (S), saknar argument från V och RP om att man genom att flytta barnen från Svartöstaden till Örnässkolan utjämnar jämlikheten i socioekonomi och minskar segregation.
– Små skolor gynnar elever från familjer med lägre socioekonomi, svarade Jonas Brännberg, (RP).
Oppositionen ville se en återremiss. Någon sådan blev det inte utan förslaget röstades igenom.