Har smartphones tagit över våra liv?

Redan 2012 konstaterade en studie att mobiltelefonen blivit en stor del av våra liv. Inte minst för ungdomar som är flitiga användare av smartphones. Så här tycker ungdomarna själva om sina telefonvanor.

5 januari 2018 17:38

För vissa är mobilen en trygghet. I väntrummet, kön eller under bussresan är det lätt hänt att fastna i mobiltelefonens värld. Vi har nog blivit allt sämre på att ha tråkigt sedan de smarta telefonerna gjorde entré.

17-årige Gais Alabed från Boden tycker själv att han spenderar alldeles för mycket tid med mobiltelefonen i handen.

– Det blir väl minst fyra till fem timmar om dagen. Mestadels är jag inne på Facebook och scrollar igenom flödet. Jag tycker att jag lägger alldeles för mycket tid på mobilen. När jag inte har någonting att göra så blir det lätt så. Istället skulle jag vilja röra på mig mer och spela fotboll, säger han och får medhåll av sin äldre bror Evan som är 19 år.

– Jag har fått höra av andra att de tycker att jag använder min mobiltelefon för ofta. Jag tror inte det är bra för ögonen att sitta med mobiltelefonen så ofta, men ändå gör jag det, säger Evan Alabed.

Sociala medier verkar vara den främsta anledningen till att ungdomar använder sina smartphones så flitigt. Elsa Markgren, 14, från Älvsbyn berättar att det är ett sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i vänskapskretsen.

– Jag vill se vad som händer och hålla koll på vad mina kompisar gör. Jag brukar skicka ganska mycket bilder via Snapchat till mina vänner. Då brukar jag fota mig själv och vardagliga situationer. Jag skulle nog inte klara mig utan mobilen i mer än en dag. Dels för att jag inte vill förlora snapstreaks med mina vänner. Men även för att mobiltelefonen är ett smidigt sätt att hålla kontakt, säger hon.

Snapstreaks är när två personer skickar bilder till varandra på Snapchat varje dag under en lång period.

Elsa Markgrens mamma berättar att hon ibland tycker dottern spenderar alldeles för mycket tid på mobiltelefonen.

– Samtidigt upplever jag själv också att jag gör det ibland. Om jag inte skulle göra det så skulle jag nog lägga mer tid på att fixa hemma. Utan mobilen skulle jag nog snabbt bli frustrerad, säger Anna Marklund.

En fråga många ställer sig i dag är "hur skulle jag klara mig utan mobiltelefon". Någon som aldrig ägt en är 81-årige Sören Sandström, han är glad utan.

– Jag har aldrig experimenterat med någon mobiltelefon eller dator. I min ungdom fanns det inte så många kommunikationskanaler. Jag minns att jag och mina kompisar brukade cykla väldigt mycket. Som 12-åring började jag jobba, när jag var ledig under lördagarna var det ett nöje att gå på bio. Där jag växte upp var det nio kilometer till närmsta biograf, så det var bara att slänga sig på cykeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellen Jakobsson

Ämnen du kan följa