Här är Luleås nya skola

På onsdag är det dags för skolstart och den nybyggda Tallkronanskolan öppnar sina dörrar för 117 elever. På sikt kan skolan ha 500 elever.

19 augusti 2017 06:00

Tallkronanskolans rektor Patricia Norberg bjuder på en rundvandring i den nya skolan som håller på att ställas i ordning inför skolstarten på onsdag. Byggjobbare fixar de sista detaljerna, i ett rum pågår slutbesiktning mellan kommunen och Peab och pedagoger håller på att flytta material till elevernas hemvisten.

– Det har hänt mycket den senaste tiden och de ska jobba hela helgen. Alla är inställda på att det ska vara klart till skolstarten, försäkrar Patricia Norberg.

Tallkronanskolan tar emot barn från Kronan och till att börja med kommer skolan att ha elever från förskoleklass till och med årskurs fyra. Inför skolstarten är 117 elever inskrivna. Om två år kommer Tallkronanskolan att vara en F-6 skola fullt ut, med elever från förskoleklass till och med årskurs sex.

– Det är något jag själv har valt, att eleverna ska växa in i skolan, förklarar Patricia Norberg.

Patricia Norberg berättar att hon har anställt 14 personer; två förskollärare, fyra fritidspedagoger, sex lärare, en fritidshemsutvecklare och en specialpedagog.

– Det har gått jättebra att rekrytera, det var 73 sökande till tjänsterna och bra med behörighet. Det var många som var sugna att få börja jobba här, säger Patricia Norberg.

På några års sikt kan skolan ha 500 elever och naturligtvis även fler anställda. Hur många det kan bli vill inte Patricia Norberg uttala sig om i dag.

Tallkronanskolan är byggd i suterräng men även på höjden. Alla elever i en årskurs hör till ett så kallat hemviste, som i sin tur delas upp i mindre processgrupper med var sin mentor. De yngre eleverna har sina hemvisten i markplan och de äldre eleverna, årskurs 3-6 en trappa upp på övre plan.

Det finns inga gammeldags klassrum på Tallkronanskolan, här använder man begreppet studior och det rör sig om tre rum av olika storlekar. Den största studion rymmer 22 elevplatser med bord och stolar. Varje hemvist har också ett mer ombonat utrymme, kallat kärnan, där det finns soffa, matsalsbord och stolar samt diskho, diskmaskin och skåp.

– Här kan man också ha undervisning, men på ett annat sätt, beskriver Patricia Norberg.

I nära anslutning till varje hemviste finns också pedagogernas arbetsrum.

Hur känns det att starta en ny skola?

– Jättekul och jättespännande att få bygga upp något nytt, att få ihop organisationen. En riktig utmaning, säger Patricia Norberg.

Tallkronanskolan

Bygget startade i april 2016.

Skolan byggs för att rymma 500 elever från förskoleklass till årskurs sex. När skolan öppnar 23 augusti 2017 kommer den att ta emot elever från förskoleklass till årskurs fyra. 117 elever är inskrivna inför årets skolstart.

Hösten 2018 kommer skolan att ta emot elever från förskoleklass till årskurs fem. Från hösten 2019 kommer skolan att ta emot elever från förskoleklass till årskurs sex.

Skolans kök kan laga 700 portioner mat. Tallkronans kök lagar också maten åt förskolan Spiran.

Skolan är cirka 5 300 kvadratmeter stor. Utemiljön är cirka 14 000 kvadratmeter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson

Ämnen du kan följa