Håkanssons trumfkort i konflikten

Robert Håkansson har SD:s riksorganisation i ryggen. Därmed blir det svårt för Marianne Sandströms falang att peta honom från gruppledarrollen. "I och med att Håkansson är vald är det han som kallar till möten", säger en källa med insyn i SD riks.

7 november 2018 09:31

Per Göransson, regionfullmäktigeledamot som tillhör Sandströms gruppering, sade på tisdagseftermiddagen att det ska hållas ett nytt möte på söndag för att göra ett omval och reda ut vem som ska vara Sverigedemokraternas gruppledare och representant i regionstyrelsen. Men enligt vad Norrbottens Media erfar kommer mötet inte att vara giltigt.

Läs mer: Nytt storbråk i SD

– I och med att Håkansson är vald är det han som kallar till nya möten. De andra kan begära ett möte, men då har han 30 dagar på sig att kalla. Mötet på söndag kommer vi anse inte är legitimt, säger en källa med insyn i partiorganisationen.

De partitjänstemän på riksnivå som arbetat med att reda ut konflikten i SD Norrbotten har kommit fram till att Håkansson är partiets gruppledare, eftersom han är vald som partiets regionstyrelserepresentant.

– Regionen använder sig inte formellt av gruppledare. Den rollen är knuten till vår representant i regionstyrelsen. Håkansson är vald på deras eget parlamentariska möte till ordinarie ledamot i regionstyrelsen, säger källan.

Valet av Håkansson gjordes möjligt av att ordinarie ledamoten Paula Palmqvist, som står på Sandströms sida, inte var med på mötet utan ersattes av Lage Hortlund, som stöder Håkansson.

– Olyckliga omständigheter, men det har gått enligt alla regler. Vi kan inte tycka annat än att Robert är vald.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson