Hagelgeväret var ombyggt – mannen åtalas

En man i 60-årsåldern åtalas för vapenbrott vid Luleå tingsrätt. Anledningen: mannen hade ett ombyggt automatiskt hagelgevär i sin ägo.

27 juni 2017 15:53

Det var i början av januari som polisen slog till i en by utanför Arvidsjaur. När vapnet, ett hagelgevär av det italienska märket Benelli, plundrades upptäckte polisen att det fanns en patron i loppet och fyra i magasinet, trots att det bara får rymmas två i magasinet.

Licensen för hagelgeväret gällde för jakt och villkoret var att vapnet högst fick laddas med tre patroner. Vapnet undersöktes på forensiska sektionen i Luleå, där en kriminaltekniker upptäckte slipspår och konstaterade att geväret manipulerats.

Vid provskjutning fungerade det utan anmärkning.

I förhör har mannen nekat till misstanken om brott mot vapenlagen.

Han uppger att han köpt vapnet i en järnaffär för ett antal år sedan och att han inte gjort någon åverkan på det eftersom han saknar den tekniska kunskapen om vapen.

Mannen menar att han köpt vapnet i god tro och att allt var i sin ordning. Åklagaren anser dock att mannen begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet, och åtalar honom för vapenbrott. Dessutom yrkar åklagaren på att vapnet ska tas i beslag och förverkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa