Man skjuten vid Hertsö centrum

Ett stort område spärrades på söndagskvällen av vid Hertsö centrum sedan två skott hörts och en man påträffats skjuten vid Ica. Tre män har anhållits misstänkta för mordförsök alternativt försök till dråp.

10 juni 2018 22:16

Det var strax före klockan 21 på söndagskvällen som polisen larmades om att en man hade blivit skjuten på Hertsön i Luleå. Ett stort område spärrades av kring Ica vid Hertsö centrum.

Polisen var inledningsvis mycket förtegen.

– Vi kommer inte att kommentera någonting ännu, sa ett befäl hos polisens regionledningscentral.

Polispatruller från Luleå, Boden, Kalix, Piteå och Skellefteå kallades till Hertsön. Tidningens reporter Åsa Junkka pratade med flera poliser i området som kunde bekräfta att det rörde sig om ett grovt brott.

– Två skott har hörts. En man låg skjuten i höften vid entrén till Ica.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus, men polisen ville inte gå närmare in på hans skador.

En kvinna boende i området var en av de första som upptäckte den skjutne mannen utanför Ica, med en skottskada i höften. Sjukvårdspersonal kom precis efter henne.

– Huset där jag bor blev avspärrat. Polisen har sagt till mig och de andra grannarna att gå in för de har hittat en väska som kan innehålla ett farligt föremål, sa hon.

Kvinnan upplever att det har varit stökigt på Hertsön den senaste tiden och säger att hon och hennes familj är rädda. Den känslan delas även av en annan person tidningen pratat med.

– Det känns obehagligt. Jag har ju barn som jag brukar gå på Ica med.

Ytterligare en boende berättar att hon hörde skotten.

– Vi trodde att det var en övning på skjutfältet, men tyckte samtidigt att det kändes så nära.

Avspärrningen sträckte sig runt hela Hertsö centrum, inklusive en skola och en pizzeria. Även en bil hade avspärrningsband runt sig.

Ett stort antal poliser var på plats, vissa av dem tungt beväpnade och iklädda gröna uniformer. Allmänheten uppmanades att ta alternativa vägar runt området.

Även hundpatruller var plats och sökte av områden kring Hertsön. Vid 23-tiden sågs en polishelikopter cirkulera över Hertsö centrum.

– Vi ser hur poliser med automatvapen stannar både gående och bilar så de letar ju fortfarande efter någonting, sa Åsa Junkka.

Tio minuter senare blev hon vittne till hur en man greps.

– De kom gående med honom och han var bojad, konstaterade hon.

Senare på kvällen bekräftade polisen att en man hade gripits misstänkt för mordförsök alternativt försök till dråp. Både den misstänkte och den skjutne mannen är kända av polisen sedan tidigare.

Polisen ville natten mot måndagen inte uttala sig ytterligare om händelsen med hänvisning till förundersökningsekretessen.

– Vi utesluter inte att det kan finnas fler inblandade, säger biträdande lokalpolisområdeschef Patrik Hellberg.

Vid 01-tiden var området kring Hertsö centrum fortfarande avspärrat och poliser stod posterade vid avspärrningarna. Vid entrén till Ica arbetade två personer med att söka igenom marken med ficklampa.

– Vi genomför en teknisk undersökning under natten, säger Patrik Hellberg.

UPPDATERING

Tidigt på måndagsmorgonen meddelade polisen att ytterligare två män gripits under natten. Alla tre är nu anhållna misstänkta för mordförsök alternativt försök till dråp.

Vid åttatiden på måndagsmorgonen var avspärrningarna runt Hertsö centrum hävda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!