– Det känns märkligt att en sådan här fråga ska upp i fullmäktige. Det måste finnas ett sätt för samhället att hantera sådana här frågor, säger Erland Nilsson, Landsbygdspartiets gruppledare.
Han får medhåll av Miljöpartiets Jan Nyberg.
– Det blir lite bisarrt nästan. Det borde finnas ett annat sätt att lösa det än att en enda person ska skapa ett helt nytt regelverk, säger Nyberg.
Bakgrunden är att Luleå kommun fått ett medborgarförslag om att inskränka gatumusiken. En privatperson anser att musiken är störande och föreslår att man maximalt ska kunna spela två timmar på samma ställe innan man måste flytta på sig utom hörhåll.
Miljö- och byggnadsnämnden ville avstyrka men kommunstyrelsen är positiv till att utreda förslaget vidare. Dock vet man inte riktigt hur det kommer att se ut i slutändan.
– Det är ingen idé att göra ordningsregler som ingen kan följa upp. Jag menar, ska någon stå med ett tidtagarur och kolla hur länge en person suttit på samma ställe? Det blir svårt. Men man kanske kan utreda förbud mellan vissa klockslag. Det kan fungera, säger Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).
I praktiken handlar det om en enda gatumusikant, som spelar sex, sju dagar i veckan upp till nio timmar dagligen, på Storgatan.
– Vi har fått många samtal av folk som upplever sig störda av gatumusikanten. Det är bland annat de som jobbar skift och som inte kan sova. Det är ett problem och det kan vara så att vi behöver se över de lokala ordningsföreskrifterna. Samtidigt vill vi inte inskränka möjligheterna till kulturella arrangemang, säger Yvonne Stålnacke.
Det är dock inte säkert att ärendet blir ett fall för kommunfullmäktige. Lösningen tills vidare blir att miljö- och byggnadsförvaltningen ska kalla till ett möte mellan polis, näringsidkare och boende.
– De har fått uppdraget att hitta en lösning. Om det blir utan att ärendet behöver upp på politisk nivå så går det bra. Det som är till viss del bedrövligt i det här fallet är att de som störts bollats mellan kommunen och polisen. De har inte fått någon hjälp. Polisen har ansett att det handlar om kommunala ordningsregler medan kommunen har ansett att det är en polissak eftersom det handlar om störning. Förr eller senare blir politiken inblandad när det är på det viset och i det här fallet blev det i form av ett medborgarförslag, säger Yvonne Stålnacke.