Ofrivillig rökning på arbetstid

Det är arbetsgivarens ansvar att undvika att de anställda ofrivilligt utsätts för arbete i tobaksrökiga miljöer. Detta enligt tobakslagen.Men i privata hem där vårdtagaren röker kan vårdpersonal utsättas för passiv rökning mot sin vilja.

Åsa Sjöström-Ross, arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket i Luleå kommun. FOTO: Bengt-Åke Persson

Åsa Sjöström-Ross, arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket i Luleå kommun. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ/GÄLLIVARE2009-06-27 06:00
I Gällivare kommun kommer frågan upp på dagordningen "då och då" enligt Jan Pohjanen, personalchef.
- Vi som arbetsgivare och chefer ska se till att med-
arbetarna ska ha en rökfri miljö att arbeta i, säger han.
Problemet enligt Pohjanen är att många anställda inom hemtjänsten ofrivilligt måste arbeta i rökig miljö i de hem där vårdtagarna röker eftersom arbetsgivaren inte förfogar över de privata hem där hemtjänsten arbetar.
"Helt individuellt"
- Vi kan inte och vill inte ha ambitionen att förfoga över privata hem och därför kan vi inte heller förbjuda rökning i de privata hemmen, säger Pohjanen.
Reaktionen på att arbeta i hem där det kan förekomma tobaksrök är enligt Pohjanen "helt individuell".
- En del reagerar ganska häftigt. En del är känsliga mot rök, andra mindre känsliga, sen är det en del som röker själv, säger han.
Men han ger exempel på lösningar för att komma tillrätta med problemet.
- Finns det hemtjänstpersonal som inte tål rök och kommer till arbetsgivaren med den informationen försöker vi i möjligaste mån hitta en annan placering för den individen, säger han.
På Arbetsmiljöverket i Luleå har problemet med tobaksrökiga miljöer för hemtjänstpersonal och personliga assistenter uppmärksammats sedan tobaksmiljölagen trädde i kraft 1993.
Bra ventilation
Åsa Sjöström-Ross, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Luleå kommun, berättar att verket ställer krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder för att komma tillrätta med svårigheterna. Exempel på åtgärder kan enligt Sjöström-Ross vara att vårdtagarens bostad har bra ventilation, att vårdtagaren röker ute eller när personalen inte är där och att installera så kallade rökätare som kan rena luften från de skadliga ämnena som finns i tobaksröken.
- Målet är att personalen inte exponeras för tobaksrök mot sin vilja, säger hon.
Hon påpekar dock att det är viktigt att eventuella åtgärder måste ske i samråd med vårdtagaren.
-  En arbetsgivare kan inte vidta åtgärder i ett enskilt hem utan vårdtagarens medgivande, säger hon.
Sjöström-Ross uppger att problemet med tobaksrök dock inte är helt lätt att åtgärda.
- Det kan bli krockar eftersom det är kommunen som är arbetsgivare och den ska ge personerna det stöd och hjälp de behöver utefter socialtjänstlagen. Om vårdtagaren vägrar blir det en krock eftersom arbetet bedrivs i ett enkilt hem, säger hon
Hon fortsätter:
- Men man måste ändå hitta lösningar så att man tillgodoser både vårdtagarnas behov och personalens rätt till en bra arbetsmiljö, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!