Åtta företrädare från Norrbotten deltar i kongressen i Stockholm som pågår från tisdag till fredag den här veckan. På onsdag ska de 188 kongressledamöterna från hela landet välja en ny ordförande då Annelie Nordström meddelade sin avgång efter Aftonbladets avslöjanden om bland annat bolagsförluster och vidlyftig representation. De tre namnen som gör upp om ordförandeposten är Veronica Lindholm, undersköterska och riksdagsledamot, Berit Müllerström, vårdbiträde och enhetschef på Kommunal och Tobias Baudin, första vice ordförande i LO.
LÄS MER: Efter NSD:s avslöjanden: Luleåbon redo att ta över Kommunal
Anneli Palmklint, sektionsföreträdare Kommunal Luleå, åker ner på kongressen. Hon håller på förre Luleåbon Tobias Baudin.
– Han har mycket erfarenhet från LO och ett otroligt kontaktnät med sig därifrån. Som person är han lyhörd och han vill också att man slutför det man gör, säger hon.
Inez Thomassson-Olofsson, ordförande för Kommunal i Luleå förordar också Baudin.
– Han är en ambitiös och målriktad människa. I och för sig vet jag inte så mycket om de andra kandidaterna, säger Inez Thomasson-Olofsson, ordförande för Kommunal i Luleå.
Vad är viktigast den här kongressen?
– Att samla ihop oss och blir starka tillsammans igen, Thomasson-Olofsson.
LÄS MER: Baudin fick paradvåning av Kommunal
Anneli Palmklint har med sig en motion om att man ska kunna utbilda sig till barnskötare efter 19 års ålder. Som det är i dag ges den utbildningen oftast via barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Det behövs fler vikarier, och fler män i yrket, menar hon.
– Det är fler tjejer än killar som går det programmet. Det är nog inte många killar i 15-års åldern som tänker att de ska jobba inom förskolan, säger hon.
Inför kongressen får Kommunal facklig kritik från Vårdförbundet, rapporterar SR Ekot. Vårdförbundet menar att Kommunal gått med på förändringar i tuordningsregler för att få upp lönerna för undersköterskor. "Man har sålt en facklig grundbult", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Det vill Anneli Palmklint inte kommentera.
– Jag vill veta vad det står i Kommunals handlingar om det där innan jag uttalar mig.
Kommunal har 19 400 medlemmar (april, 2016) i Norrbotten. En av dem är Carina Larsson, anläggningsarbetare på Gällivare kommun. Hon blev, som många andra, besviken när skandalerna rullades upp.
– Man undrade hur de bara kunde göra sådär med andras pengar. När de som är valda, som sitter högt upp, gör så tappar man helt det där med vad som är rätt och fel, säger Carina Larsson som menar att ett sådant agerande skickar ut signaler till hela organisationen.
Men trots besvikelsen har hon fortsatt vara medlem.
– Jag vill ha möjligheten att kunna få hjälp och att Kommunal ska kunna påverka beslut och jobba för oss medlemmar.
Hon har en tanke om Nordströms efterträdare:
– Jag hoppas att det är en ärlig människa.