Från tårtkalas till krismöten

Har du haft svårt att följa med i alla turer kring Lulebo? Med NSD:s egen tidslinje kan du uppdatera dig med vad som skett.

Foto:

Luleå2015-07-08 11:06

9 maj:

Luleås kommunledning kallar till presskonferens där det meddelas att Lulebo får ett nytt ägardirektiv som innebär att bolaget ska sälja upp till 3 000 lägenheter. Pengarna som bolaget får in av affärerna ska användas till nybygge och renovering. Kommunalrådet Niklas Nordström presenterar en lista över tänkbara köpare. Där nämns bland annat Rikshem.

– De har bearbetats under lång tid, men ingen vill bygga om de inte får köpa, säger Nordström.

Efter beskedet följer en het debatt där många motsätter sig affären, bland annat Hyresgästföreningen, Vänsterpartiet och medlemmar i SSU.

25 maj:

Vid kommunfullmäktige kräver Vänsterpartiet svar om Lulebos utförsäljning. Men svaren är få.

– Det är Lulebos ansvar, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).

V:s Berti Bartholdsson är besviken:

– Svaren var helt innehållslösa.

4 juni:

NSD avslöjar att det är det privata fastighetsbolaget Rikshem som är först ut att få göra en jätteaffär med Lulebo. Att bolaget ska köpa över 1 300 lägenheter och samtidigt förbinda sig att bygga ytterligare 500 lägenheter.

Men Rikshem vill inte bekräfta affären.

– Jag kan säga att vi tycker Luleå är en intressant plats. Men vi kan inte föregå den demokratiska processen som pågår, säger han.

8 juni:

Luleboaffären presenteras av S-ledningen på socialdemokraternas repmöte. Det var ett rent informationsmöte där kommuanlråd Yvonne Stålnacke gjorde en markering för sina partivänner.

– Jag vill vara väldigt tydlig med er, detta är inte Niklas (Nordströms) förslag. Det vill jag att ni förstår. Det här är en fråga som vi diskuterat i vår fullmäktigegruppen. Jag vill inte höra er säga att det är hans förslag. För det säger våra motståndare.

15 juni:

Efter en maratondebatt klubbar Luleås kommunfullmäktige igenom att Lulebo ska sälja 3 000 lägenheter till privata fastighetsjättar till cirka 1,8 miljarder kronor.

– Det här är en vändpunkt för Luleå. Det är nu som vi tar nästa fas i utvecklingen av vår kommun, sa kommunalrådet Niklas Nordström (S).

18 juni:

På en presskonferens i Kulturens hus meddelas att Rikshem ska köpa 1 600 lägenheter av Lulebo och därefter bygga upp till 600 lägenheter.

–  Vi kommer att bygga. Det är otroligt viktigt att tydliggöra det. Vi ska till och med lägga ett vite i kontraktet på det. Det handlar om stormiljonbelopp, sa Ilija Batljan, vice vd i Rikshem.

Affären firades med tårta och kommunalråd Niklas Nordström hyllades som arkitekten som lyckats ro affären i hamn.

– När jag en dag i framtiden är färdig som kommunalråd i Luleå är jag helt övertygad om att den här affären kommer att vara topp tre över vad jag har åstadkommit.

Vid presskonferensen fanns ingen från Lulebos ledning på plats, inte ens vd Sari Ekblom.

30 juni:

Lulebo skickar ut ett pressmeddelande där bolaget meddelar att man byter vd. Sari Ekblom avgår med omedelbar verkan. Som tillförordnad vd har Lulebos styrelse utsett biträdande kommundirektör Peter Kieri. Lulebo försäkrar via styrelseordförande Emma Engelmark (S) att vd-bytet inte har någonting med Rikshemsaffären att göra.

– Det är olyckligt att sakerna sammanfaller, säger Engelmark.

1 juli:

NSD avslöjar att Ekblom i själva verket fått sparken och att det är inre strider inför de stora försäljningarna som ligger bakom.

Men Engelmark vägrar erkänna det:

– Nej det har inte med det att göra, vi har kommit överens om att avsluta hennes anställning och inte kommentera det ytterligare, säger Engelmark.

2 juli:

Norrbottens-Kuriren har kommit över hemliga dokument från Lulebo som avslöjar att Sari Ekblom helt blivit förd bakom ljuset och att det pågått ett dubbelspel inför den stundade Rikshemsaffären. Ekblom är starkt kritisk mot tidspressen, men det mest anmärkningsvärda är att det i hemlighet tagits fram en lista på 1 400 lägenheter som kan säljas, en lista som vd är helt ovetandes om.

"Var kommer den listan ifrån? Vem har tagit fram den och vem har beslutat aom det är just de lägenheterna som ska finnas med på listan?", undrar Ekblom i ett mejl.

3 juli:

Vänsterpartiets Berti Bartholdsson reagerar starkt mot uppgifterna att vd förts bakom ljuset.

– Det är ju uppenbart att Ekblom fick gå på grund av fastighetsaffären. Det måste ha varit helt surrealistiskt för Ekblom att vara vd, det är ju hon som enligt lagen är ansvarig för eventuella fel som andra då kunde ha begått i och med affären, säger Bartholdsson.

Vänsterpartiet bestämmer sig för att författa en skrivelse till revisorerna där de efterlyser en granskning av affären.

3 juli:

Norrbottens-Kuriren avslöjar att det är lägenheter på Kallkällan, Porsön och Lövskatan som är aktuella för försäljning till Rikshem.

3 juli:

NSD avslöjar att i den tänkta storaffären med Rikshem även inkluderar två markområden, mark där Lulebo investerat pengar i framtida byggplaner.

Mikael Nyberg, teknisk chef på Lulebo säger:

– Vi har ju jagat mark för att bygga och fört många diskussioner och även påbörjat projektering och detaljplaner på flera områden runtom i Luleå. Såvitt jag förstår är två av dessa aktuella i försäljningen nu.

3 juli:

Mikael Nyberg lämnar in sin avskedsansökan till Lulebos nye vd Peter Kieri – men säger att hans uppsägning inte har med Rikshemsaffären att göra.

4 juli:

NSD:s krönikör Johan Håkansson skriver att Rikshemsaffären lett till en förtroendekris för S i Luleå.

"En toppolitiker ser ut att blåljuga. En annan håller sig undan. Och en tredje säger sig inte veta någonting", skriver Håkansson.

5 juli:

Luleås förre kommunalråd Karl Petersen går ut med att han är öppet kritisk till affären. Han kritiserar främst tre saker:

Den starka tidspressen, som han menar inte gynnar Lulebo.

Att Lulebos ledning inte getts förtroende att ta fram ett komplett underlag.

Att affären inte är densamma som presenterades på repmötet, där det aldrig nämndes att även tomträtter skulle ingå.

6 juli:

De anställda inom Lulebo författar en skrivelse där de kräver styrelsens avgång och att vd Sari Ekblom ska återfå sin tjänst. Brevet sänds till kommunchef Anne Karlenius och Yvonne Stålnacke.

6 juli:

Mårten Ström, S-profil och ledamot i Lulebos styrelse, kräver att kommunrevisionen ska granska Lulebos affär och hur det kom sig att vd Sari Ekblom fick sparken.

– I min värld handlar det om att någon ljuger, säger Ström. Jag har varit med om mycket i mina dagar och det här slår alla rekord

6 juli:

Kommundirektör Anne Karlenius avbryter sin semester i Tornedalen och kallar till krismöte med Lulebos ledningsgrupp.

7 juli:

Lulebos vd Peter Kieri och styrelseledamoten Mattias Karlsson (M) mötte Lulebos personal och beklagade sig. Mycket hade skötts dåligt och informationen skulle nu bli bättre. Men personalens förtroende var borta.

– En ny styrelse och vår vd tillbaka, säger en annan anställd som vill vara anonym.

Samtidigt gör sig styrelsens ordförande Emma Engelmark oanträffbar för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!