Försvaret stoppar utbyggnaden

Försvarsmakten överklagar utbyggnaden av Sunderby sjukhus. Därmed kan krisen på akuten förlängas. "Mycket olyckligt" menar landstingsrådet Glenn Berggård (V).

ÖVERKLAGAT. Sunderby sjukhus får inte växa på höjden. Det menar Försvaret som nu överklagar kommunens detaljplan.

ÖVERKLAGAT. Sunderby sjukhus får inte växa på höjden. Det menar Försvaret som nu överklagar kommunens detaljplan.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-10-28 20:56

Den 28 september klubbades en nya detaljplan för Sunderby sjukhus i Luleås kommunfullmäktige. Det innebär att sjukhuset kan byggas ut med sex våningar mot de fyra som finns idag. Men redan under samrådsprocessen var Försvarsmakten kritisk till förslaget. Något som Luleå kommun inte tog hänsyn till.

I måndags lämnade Försvarsmakten in en överklagan av detaljplanen till länsstyrelsen.

Jan Nyberg (MP), gruppledare, menar att Försvarsmaktens krav börjar bli allt tyngre för övriga samhället att bära.

– De har ju länge varit kritiska till vindkraften. Och nu börjar de ge sig på sjukhus också, säger han.

I sin överklagan hänvisar Försvarsmakten till att utbyggnaden hotar flygflottiljen F21:s verksamhet att flyga fritt. Därmed även hela flottiljens verksamhet. Jan Nyberg sågar uttalandet.

– Det är ju helt orimligt att hela totalförsvaret skulle hotas av den här utbyggnaden, säger han.

Landstingsrådet Glenn Berggård (V), med ansvar för länssjukvården, menar att överklagan gör situationen mycket besvärlig. Speciellt med tanke på den hårt ansträngda situationen på akuten.

– Prioriteringen av akutmottagningen är ju föranledd av ett föreläggande från arbetsmiljöverket att förändra arbetsmiljön på den nuvarande akuten. Det är olyckligt om det blir fördröjt, säger han.

Men även psykiatrin, intensivvården och operation är i stort behov av nya lokaler.

– Ombyggnaden av psykiatrin skulle egentligen varit före akuten, men där har vi fått tänka om på grund av förläggandet.

Håkan Tano, regionchef på Fortifikationsverket som sköter överklagan åt Försvarsmakten, menar att kommunen inte lyssnat på deras synpunkter, trots att de presenterat en egen lösning.

– Om man går med på det här finns det risk för ett prejudikat. Det innebär att motsvarande åtgärder släpps loss inom hela området, säger han.

– Den risken kan vi inte ta.

Den nya planen tillåter byggnationer på 45 meter, vilket idag är den högsta punkten på Sunderby sjukhus. Enligt Håkan Tano finns nu en risk att fler, fristående byggnader, får samma höjd.

– Försvarsmakten har gett förslag på hur man ska lösa det här problemet, utan att man behöver genomföra en förändring i detaljplanen. Idag kan man utan problem göra den utbyggnad som är planerad. Om man hade gjort efter det förslag som försvarsmakten gett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!