Förslaget lades fram på torsdagen. De boenden det handlar om är Lulsundet, Hertsögården, Örnen och Antnäs.
Totalt försvinner 126 platser. Boendena ska stängas i samband med att Kronans vård- och omsorgsboende öppnar i årsskiftet 2020/21.
Kronan har 144 platser vilket innebär att kommunen får 18 extra platser. Förändringen väntas ge en besparing på 25 miljoner kronor. Den budgerade posten för 2021 för öppnandet av Kronan lyfts helt enkelt ut (kvittas mot de boenden som stänger). Prognosen är att tillskottet av platser inte behövs.
– Vi har 46 personer i kö för äldreboende just nu, och trenden är att kön minskar, säger socialchefen Gabriella Sjöström.
Annat som kan ge besparingar är effektivare arbete och renoveringar som inte behöver utföras i de gamla boendena.
All personal blir kvar och hålls ihop från sina respektive boenden när de flyttas till Kronan.
Enligt Sjöström ger flytten en lägre kostnad för brukarna, eftersom flera av boendena har renoveringsbehov vilket skulle inneburit hyreshöjningar i framtiden.
Faktorer som spelat in för vilka boenden som föreslås läggas ned är exempelvis lämplighet, placering och behov av renovering.
– Flera av boendena är inte ändamålsenliga. Det blir inte så långt att köra till Kronan och jag tror anhöriga ändå kan se fördelar med nya, moderna lokaler. Antnäs boende har varit svårt att fylla och det finns ett boende i Alvik, säger Gabriella Sjöström.
Lulsundet och Hertsögården ska används till andra verksamheter inom socialförvaltningen. Antnäs ägs av Lulebo och byggs om till ett trygghetsboende, medan Örnen ska behållas. Fastigheten har tidigare pekats ut som aktuell när kommunen vill skapa en högstadieby i centrum.
– Örnen är en viktig strategisk pusselbit, sade Fredrik Thyselius, fastighetschef.
Förslaget är ännu inte behandlat politiskt. Beslutet ska tas på socialnämnden den 19 september.
Rättvisepartiets Jonas Brännberg anser att tidsramen är för snäv.
– Jag tycker att beslutet ska skjutas på till oktober. Den här processen måste få ta mer tid. Vilka effekter får det? Personal, anhöriga och andra berörda aktörer, som exempelvis Region Norrbotten, måste få tid att säga sitt, säger Brännberg.
Inga partier har som sagt tagit ställning ännu.
– Spontant tycker jag det ser bra ut. Vi har pratat länge om det här med att se över strukturen. Det viktigaste är att vi följer demografin. Vi drar ju inte ned på platser. Jag tar till mig synpunkterna om tidsramen, säger Fredrik Hansson (S), socialnämndens ordförande.
Totalt finns 795 vård- och omsorgsplatser i Luleå kommun.
Socialförvaltningen ska spara drygt 100 miljoner fram till 2022. Pengarna ska i övrigt bland annat hämtas in i avgiftshöjningar, indraget hemvårdsbidrag och förändringar i hanteringen av det kommunala bostadsbidraget.