Luleå kommun har sedan 1978 erbjudit OB-omsorg och just nu finns cirka 110 barn uppskrivna.
– Just nu har vi inget tak och inte heller någon kö utan så länge vår grundbemanning håller så säger vi inte nej till någon. Man behöver inte vara orolig som förälder om man får jobb på en arbetsplats med obekväma arbetstider utan vi tar emot så länge man uppfyller kriterierna, säger Åsa Korén, förskolechef Luleå OB-omsorg.
Riktlinjerna gör då så att Maja Jonasson som är sjukskriven inte längre har rätt att nyttja platsen på OB-omsorgen även fast hon är så skadad att hon inte kan lyfta sina barn. Hon vill att man ska se till enskilda fall och göra en bedömning därefter.
Skulle en behovsprövning vara möjlig?
– Det kan inte jag bedöma. Det är fattat ett beslut av Luleå kommun att det är de vårdnadstagare som arbetar under obekväma arbetstider som har rätt till att utnyttja OB-omsorgen.
Åsa Korén betonar också att om man som förälder blir sjukskriven så förlorar man inte sin plats vid OB-omsorgen utan man förlorar sin rätt att nyttja den.
– Det har alltid varit så. Sedan när du börjar arbeta på nytt då kan du åter boka in dina barn igen, säger hon.
Att boka in sina barn igen har inte varit ett alternativ för familjen Jonasson. Eftersom båda är timanställda så har de endast rätt till sex månader OB-omsorg. Efter att Maja Jonassons sjukskrivning går ut ger det barnen totalt två veckors tid på OB-omsorgen.
Åsa Korén vill inte uttala sig personligen om familjen Jonassons ärende.
– Men vi vill ju ha så god service som möjligt utifrån de riktlinjer som vi har, säger hon.