Ytan på rehabbassängen i Sunderby sjukhus ligger stilla. Över sommaren finns inte tillräckligt med personal för att bedriva verksamhet i bassängen. Till hösten kan man börja ta emot patienter igen, men nu hotas bassängen av nedläggning.
Sanna Thelin, Pia Lovholt och Elin Åhl ingår i en föräldragrupp för barn med särskilda behov som varje vecka tränar i bassängen på Sunderby sjukhus. De är nu oroliga över vad utredningen ska innebära och vilka konsekvenser det skulle få för deras barn om bassängerna läggs ner.
– Jag är livrädd för vad det ska innebära för min son om han inte längre får komma hit. Det är enda platsen där han kan röra sig obehindrat. Det varma vattnet och sjukgymnastiken hjälper honom otroligt mycket, säger Pia Lovholt.
Deras söner Neo, Ville och Isak har alla fått hjälp bassängträningen sedan de var små.
– När vi började med bassängträningen så kunde Isak knappt lyfta huvudet utan hjälp. Idag kan han gå själv. Rehabträningen har betytt så enormt mycket för att han ska bli starkare, säger Elin Åhl.
Ingen information om utredningen har gått ut till de som använder sig av bassängen. Istället fick de höra om nedläggningshoten via rykten.
– Att man måste utreda olika kostnader kan jag förstå, men man kunde önska att de gått ut med information till oss så att vi inte helt plötsligt får veta att vi inte är välkomna längre, säger Sanna Thelin.
Landstingets utredning har pågått sedan våren 2016 och ska presenteras för Landstingsrådet i september. De ska sedan ta ställning och förbereda ett förslag att lägga fram till Landstingsfullmäktige.
– Vi måste som bekant se över ekonomin inom Landstinget och då måste vi undersöka alla alternativ för att spara pengar, säger Camilla Andersson som ansvarar för utredningen.
Utredningen ska först undersöka om landstinget överhuvudtaget ska erbjuda vård i rehabbassänger. Sedan ska man kolla närmare på Landstingets bassänger i länet och se vilka som eventuellt ska behållas eller läggas ner.
– Vi har inte kommit så långt att vi kan föreslå någonting ännu, vi vill bedriva en verksamhet som bygger på evidens och är kostnadseffektiv, säger Camilla Andersson.
Idag har Landstinget 12 rehabbassänger. Flera av dem står inför omfattande renoveringsbehov om de ska kunna användas i framtiden.
– Det är svårt att säga vilka pengar det handlar om men det är på lokalerna som det eventuellt finns pengar att spara för renoveringskostnader och hyror. Vad gäller personalkostnader ger det små effekter eftersom rehabiliteringen då utförs på annat sätt, säger Camilla Andersson.
Nu vädjar Sanna Thelin, Pia Lovholt och Elin Åhl till politikerna att inte lägga ner bassängerna som är så viktiga för deras barns välmående.
– Kom hit och titta. Kom hit och se själva vad det är ni funderar på att ta ifrån våra barn, säger Sanna Thelin och får medhåll.