Folk ger pengar – inte tid

Människor ger pengar, men allt färre vill ställa upp och hjälpa till som volontärer. Det uppger Röda korsets verksamhetsutvecklare Birgitta Groth, som efterlyser frivilliga.

FLYKTINGAR. Här väntar migranter på att ta sig över gränsen mellan Grekland och Makedonien.

FLYKTINGAR. Här väntar migranter på att ta sig över gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Foto: Giannis Papanikos

LULEÅ2015-09-04 10:43

Bilden på den döde syriske pojken Aylan, 3, har skakat om världen – och nu strömmar pengarna in till hjälporganisationerna.

Samtidigt blir det bara färre som vill lägga tid på ideella insatser.

– Så ser det ut i hela landet, även i Luleå. Trenden är nedåtgående. Om inte folk vaknar upp nu. Det är bra att folk skickar en slant, men vem ska ta hand om verksamheten? Den bygger på frivillighet, säger Birgitta Groth, verksamhetsutvecklare på Röda korset i Luleå.

Hon fortsätter:

– När jag pratar med folk är många intresserade, men de anmäler sig inte. Folk tror att det innebär att man är fast, men det är man inte.

LÄS MER: En bild kan förändra världen (PLUS)

Röda korset kampanjar nu för att få människor att engagera sig. Siffror från organisationen visar att engagemanget i dag är störst i län som Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Det minsta engagemanget finns i bland annat Stockholm och Skåne.

– Vi vill sänka trösklarna och visa att man får mycket tillbaka genom att bli volontär. Ett par timmars språkträning eller sociala aktiviteter på ditt närmaste asylboende ger mycket, både till dig och de du möter, säger Anna Carlstedt, ordförande i Röda korset, i ett pressmeddelande.

I en del fall kan åtagandet handla om en timme i månaden, i andra några timmar i veckan.Birgitta Groth behöver många nya frivilliga. Röda korset planerar till exempel att starta en läxläsningsgrupp för ensamkommande flyktingbarn. I Luleå finns fyra boenden med pojkar mellan 14 och 18 år och ett boende med pojkar som är 18 eller äldre.

– Läxhjälpen är speciellt viktig för de här som snart ska ut i samhället, säger Birgitta Groth.

Man kan även vara språktränare för SFI-studerande, hjälpa till med insamlingar eller stötta flyktingar som behöver hjälp med familjeåterförening eller frivillig återvandring. En verksamhet som går på knäna är att vara bussvärd på sjukresor till Umeå.

– Två har slutat på grund av åldersskäl, så där behöver vi fler frivilliga. Det handlar om att hjälpa sjuka på vägen till och från Umeå, säger Birgitta Groth.

Hon tycker att det är bra att människor ger pengar, eller kläder och möbler till Röda korset. Alla stöd behövs. Men hon vill understryka hur betydelsefullt det är att engagera sig praktiskt.

– Vi behöver volontärer. Det hjälper inte att bara ge. Vi måste ha folk som jobbar

Så kan du hjälpa

FAKTA

Pengar är viktiga för att få hjälporganisationerna

UNHCR

UNHCR är på plats i Grekland och ger skydd och livräddande hjälp.

255 kronor räcker till ett nödpaket med vatten, mat, handduk, torra kläder och filt.

Gå in här för att skänka pengar.

Röda Korset

Här kan du hjälpa människor på flykt genom Röda korset.

Det går även att swisha valfritt belopp till 123 555 7764.

Du kan även SMS-hjälpa.

När du skickar Röda Korset, Röda Korset 100 eller Röda Korset 175 till telefonnummer 72 900 bidrar du till Röda Korsets arbete i Sverige och världen.

När du skickar Akut eller Akut 175 till telefonnummer 72 900 bidrar du till Katastrofhjälpen för hjälp direkt där katastrofen har slagit till.

Rädda barnen

Du kan bland annat stödja genom SMS-gåvor.

För att hjälpa och skydda barn i katastrofer:

Ge 100 kr

Sms:a Akut100 till 72911

Ge 200 kr

Sms:a Akut200 till 72911

Ge 300 kr

Sms:a Akut300 till 72911

För att förbättra situationen för barn i Sverige och världen:

Ge 100 kr

Sms:a Barn100 till 72911

Ge 200 kr

Sms:a Barn200 till 72911

Ge 300 kr

Sms:a Barn300 till 72911

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om