Filmen polisanmäldes av kommunens säkerhetsansvarige på onsdagen. Brottsrubriceringen är hot mot förtroendevald. William Larsson, en av de aktiva i nätverket bakom Äldrevårdsupproret, har gjorda några filmer till stöd för gruppens kamp. Den anmälda filmen är en av dessa.

– Filmen är absolut inte menad som något hot av något slag. Jag förstår faktiskt inte hur man kan tolka den så.

Men du varvar bilder på kommunalråden med krigsscener ur en film, varför det?

– Jag anser att med de uttalanden kommunledningen har gjort, så vill de föra krig mot oss. Efter vår första demonstration gick de ut med att 430 miljoner kronor ska sparas under tre års tid. Direkt efter det höjde de sina egna löner. Det är ju som att sparka på oss. Jag kan inte tala för alla i vår grupp, men jag tycker att det är en krigsförklaring,

Förstår du att filmen kan uppfattas som stötande?

– Ja, alltså... vi lever ju i ett demokratiskt land och vi har rätt att uttrycka oss fritt. Jag förstår faktiskt inte problemet. Den här polisanmälan gör att det känns som om jag lever i en diktatur och inte får använda min konstnärliga frihet.

Kan det inte bli så att filmen flyttar fokus från ert verkliga budskap, en bättre äldrevård och bättre villkor för personalen?

– Ja, så är det ju. Men om den som har anmält filmen nu vill göra reklam för oss så är det ju tacksamt.

Kommer ni att ta bort filmen?

– Nej, inte nu. Jag har inte gjort något olagligt. Jag inväntar och ser vad som händer.

Filmen innehåller bilder som är tagna av Norrbottens Media. Är du medveten om att du bryter mot upphovsrätten när du publicerar dem?

– Nej, jag googlade fram bilderna bara.