Felaktiga analyser av cellprover

Felaktiga analyser av gynekologiska cellprover gjorde att Norrbottens läns landsting missade att en kvinna utvecklat livmoderhalscancer. 2 500 cellprover har granskats igen efter felet upptäckts, och ytterligare 7 200 cellprover ska granskas på nytt.

TUSENTALS CELLPROVER SKA GRANSKAS PÅ NYTT. Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör på Norrbottens läns landsting, Anna Pohjanen, länschef gynekologi, Nicholas Hulthuis, lex Maria-ansvarig på Unilabs och Ewa Lassén, överläkare från Västerbottens läns landsting höll på måndagen en presskonferens om de felaktiga analyserna.

TUSENTALS CELLPROVER SKA GRANSKAS PÅ NYTT. Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör på Norrbottens läns landsting, Anna Pohjanen, länschef gynekologi, Nicholas Hulthuis, lex Maria-ansvarig på Unilabs och Ewa Lassén, överläkare från Västerbottens läns landsting höll på måndagen en presskonferens om de felaktiga analyserna.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-05-02 16:02

LÄS MER: Cancerföreningen oroas av skandalen

I november 2014 tog Unilabs över ansvaret för gynekologiska cellprover i Norrbotten från NLL.

– Sommaren 2015 i juni inledde Unilabs en kvalitetskontroll av cellprover tagna i Norrbotten. Man upptäckte att provsvaren från en enskild diagnostiker innehöll en lägre andel cellförändringar bland kvinnorna i Norrbotten än i övriga landet. Därför har man kontrollgranskat 2 500 prover som var analyserade av denna diagnostiker från 2014 och framåt, säger Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör.

20 fall, som tidigare bedömts som normala, hade egentligen cellförändringar.

– Dessa 20 kvinnor har kallats till förnyad undersökning och har behandlats. En av dessa kvinnor hade utvecklat ett tidigt stadium av livmoderhalscancer. Hon har behandlats för detta. Och detta föranleder en lex Maria-anmälan som skickas till Institutionen för vård och omsorg i dag (läs måndag, reds.anm), säger Jonas Thörnqvist.

Ytterligare prover ska granskas på nytt. Det är prover analyserade av samma diagnostiker under perioden 2010 - 2014, vilket rör sig om ungefär 7 200 prover. Den granskningen beräknas vara färdig under sommaren 2016.

– Om fler fall upptäcks kommer kvinnorna att kallas till förnyade undersökningar, säger Jonas Thörnqvist.

På måndagen öppnade Norrbottens läns landsting en svarstelefon dit kvinnor som tagit gynekologiskt cellprov kan vända sig för att se om deras prov omfattas av den nya granskningen.

– Vi vill understryka att det är väldigt viktigt att regelbundet lämna gynekologiskt cellprov, det är det enskilt bästa sättet i dag att förebygga livmoderhalscancer, säger Jonas Thörnqvist.

– Jag vill också understryka att NLL ser mycket allvarligt på detta. Vi beklagar djupt det lidande och den oro som kan ha skapats, säger han.

Anna Pohjanen, länschef, gynekologi, uppger att den kvinna som hade utvecklat livmoderhalscancer bedöms som frisk i dag.

Hur har det gått för kvinnorna, hur är deras prognos?

– God. Jag skulle vilja säga oförändrat jämfört med om det skulle ha hittats tidigare. Man ska komma ihåg att cellförändringar inte är något som snabbt blir cancer, utan det handlar om många år från det att de upptäcks till det utvecklas till cancer, säger Anna Pohjanen.

– Metoden cellprov är avsedd att hitta cellförändringar, den är inte avsedd att hitta cancer. Det ska man också komma ihåg, säger hon.

Unilabs har vidtagit åtgärder efter att felet upptäckts.

– Vi har sett till att det här arbetet drivs i samabete med andra kollegor. Vi har en instruktör på plats, som kan gå igenom fall som kanske är svåra att bedöma, säger Nicholas Hulthuis, lex Maria-ansvarig på Unilabs.

– Vi har infört så att en och samma medarbetare inte tittar på flera prover från samma kvinna som tagits vid olika tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!