Fågelholk dolde olaglig övervakning

Paret hade ledsnat på att få bilen vandaliserad. De tog lagen i egna händer och installerade en övervakningskamera, gömd i en fågelholk.

20 september 2017 12:16

Men paret hade inte tillstånd för kameraövervakning, så nu åtalas paret för brott mot kameraövervakningslagen.

Det hela uppdagades sedan någon tipsat polisen att olaglig kameraövervakning pågick från en lägenhet i ett av Luleås större bostadsområden.

En polispatrull åkte till den utpekade adressen och på baksidan av flerfamiljshuset gjorde man ett fynd - en övervakningskamera gömd i en fågelholk på verandan. Kamerans lins var riktad ut mot parkeringen. En sladd gick från kameran in till lägenheten i markplan.

Polisen gjorde husrannsakan inne i lägenheten och där fann man mer utrustning; en manöverpanel som var kopplad till tv:n. Kvinnan som bor i lägenheten har i förhör med polisen berättat att paret köpte övervakningskameran i en butik i Luleå, sedan de ledsnat på att få bilen repad och skadad på parkeringen. Det hade skett två gånger; ena gången hade bilen repats och samtliga däck hade punkterats. Andra gången hade bilen repats på motorhuven, framskärmen och dörren. Sedan de installerat övervakningskameran hade de inte haft några problem, berättade kvinnan vidare. Hon har erkänt brott.

Mannen har medgett de faktiska omständigheterna men nekat till brott då han förhörts av polisen.

Enligt åklagarens stämningsansökan till Luleå tingsrätt har paret monterat en fast övervakningskamera som riktats mot en plats dit allmänheten har tillträde, utan att ha tillstånd och utan att ha upplyst att kameraövervakning pågick. Det ska ha pågått mellan den 1 januari 2016 och den 17 januari 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa