Experterna svarar på 10 frågor om IS

Hur många norrbottningar har deltagit i IS krig? Vad är IS mål? Är inte Norrbotten det perfekta gömstället för en terrorist? NSD vände sig till två experter med tio frågor om terrororganisationen IS som slog till med flera attentat i Paris fredagen den 13 november.

Foto:

LULEÅ2015-11-17 22:16

Författaren Lars Gyllenhaal, bosatt i Rosvik och aktuell med boken Svenskar i krig 1945-2015 och utrikeskorrespondenten Kassem Hamadé, Expressen som skriver om islamism, krig och terrorism svarar på de tio frågorna.

1. Säpo beräknar att 286 svenskar deltagit i IS krig. Hur många är norrbottningar?

Lars Gyllenhaal: Inga såvitt känt. Däremot är det helt säkert att det från Västerbotten utgått minst en person som har stupat i den gren av al-Qaida som opererar i Somalia, för över ett år sedan.

Kassem Hamadé: Det är inte 286 som deltagit i strid. Det är 280 som är identifierade på plats samtidigt, det är många fler som deltagit i strid. Man kan konstatera att de flesta är från södra Sverige, från orter som Stockholm, Örebro och Borås.

2. Hur stor är jihadismen i Norrbotten?

Lars Gyllenhaal: Jag känner inte till några konstaterade publika fall. Någon mängd vågar jag inte uttala mig om. Jag tror att man kan utgå från att det finns islamister i Norrbotten, de finns spridda över landet. Steget från islamist till jihadist är inte långt.

Kassem Hamadé: Om man ska utgå från det som har hänt senaste fem åren har det inte varit mycket aktivitet i Norrbotten. Det mesta har varit i södra Sverige. Det finns inga tydliga samlingsplatser för dem i Norrbotten.

3. Vilka länder finns och verkar IS i?

Lars Gyllenhaal: I Syrien, Irak och Libyen verkar de lite mer öppet. Och i Nigeria och i Jemen.

Kassem Hamadé: IS har sedan två år tillbaka utropat ett kalifat, en egen stat, i ett område mellan Syrien och Irak, ett område ungefär lika stort som England. Det är mest öken men ändå. Där har de själva basen, med institutioner, polis och militär. De kontrollerar territorium i en del av regionala länder i mellanöstern, i Libyen finns vissa områden de har kontroll över, i Egypten. De finns över hela världen. I länder som Sverige och Frankrike finns de militanta som har tillgång till vapen och inväntar order och de lite mer dolda i form av hatpredikanter.

4. Vad är IS mål egentligen?

Lars Gyllenhaal: De har kalifatet som yttersta mål. Att återupprätta forna tiders imperium. Samtidigt finns en slutstrid inbyggt i deras vision. De vill dominera det område där islam tidigare var mäktigt.

Kassem Hamadé: Etablera ett kalifat i arabvärlden. De vill att alla muslimer ska flytta till det här kalifatet. Rent teologiskt väntar de på den sista striden. De tror att världen går igenom sista perioden av dess existens.

5. Hur jobbar de för att rekrytera sympatisörer?

Lars Gyllenhaal: De är emot modernitet men är duktiga på att använda modernitetens verktyg, framförallt sociala medier. De är fenor på IT. Men nu har hackergrupper i världen börja vända sig mot IS.

Kassem Hamadé: De använder sig av sociala medier och hatpredikanter. Al-Qaida rekryterade enskilda medlemmar, IS avancerar och rekryterar hela familjer. Tre av åtta som utförde dåden i Paris är bröder från ghetton i Bryssel. Det är ett tydligt tecken på hur IS använder andra metoder än al-Qaida.

6. Finns det risk för ett attentat i Sverige?

Lars Gyllenhaal: Det har redan hänt i Stockholm 2010, men då hade vi en stor portion änglavakt. Vi får inte vara naiva och tro att det inte kan hända igen. Men jag tror det finns en fara i att överskatta dem. Även om de har hänsynslösa metoder så har de ändå begränsningar i vad de kan göra.

Kassem Hamadé: Absolut. Vi har haft självmordsbombare i Sverige, några dagar före jul. Då var inte Sverige så involverade som nu när Sverige förklarat stöd till Frankrike. Så det finns en stor risk. Sverige är ett öppet samhälle och IS slår mot öppna samhällen, för det är lättare.

7. Varför drabbades just Frankrike?

Lars Gyllenhaal: Av de som har stridit för IS i Syrien är en mycket stor del franska medborgare. De bildar basen för möjliga terrorattentat, det såg vi i Parisdåden. Det kan vara ett bra symbolvärde att slå till i Frankrike och Tyskland, för de utgör EU:s hjärta ekonomiskt, politiskt och militärt.

Kassem Hamadé: Frankrike är en av de första länderna som gick med i den USA-ledda koalitionen som genomför flygbombningar av IS-säten sedan ett år tillbaka. Frankrike är ett av de länder där det finns flest antal IS-medlemmar. Det är en stormakt i Europa, symboliskt har Frankrike betydelse.

8. IS, Isis, Isil - eller kanske Daesh? Vad ska det kallas egentligen?

Lars Gyllenhaal: Vill man inte gå IS tillmötes så ska man inte säga islamska staten. Det är vad de själva kallar sig för. De har inte byggt upp någon stat och är inte erkända av någon, då bör man istället säga IS-terroristerna eller IS-gruppen eller som svenska utrikesdepartementet som använder sig av Isis eller Isil. Personligen tycker jag att man kan säga IS, men undvika islamiska staten. Det blir som ett litet erkännande.

Kassem Hamadé: Jag tycker att vi journalister ska kalla dem för IS för de heter så. Politiker och aktivister är friare än oss och kan kalla dem för något annat.

9. Hur ska man förhålla sig till informationen om att en av Paristerroristerna verkar ha kommit till Grekland som flykting, är det en taktik från IS? Varför i så fall?

Lars Gyllenhaal: Det förefaller som att en av mördarna kom som flykting och det påverkar redan nu hur olika stater agerar. Syftet från IS-terroristernas sida skulle kunna vara att genom att använda sig av det sättet så ytterligare misstro och rädsla. Jag anser att vi inte bör göra IS-terroristerna större än vad de är, men samtidigt är det orimligt att som Sverige nu har gjort en tid - missa identifiering av flyktingar.

Kassem Hamadé: Det stämmer. Grekland gick ut med en bild på honom. Det kan man förklara så här: IS har använt en ond taktik för att kunna härska och det är att splittra. De vet att skickar de en låtsas-syrisk flykting till Frankrike för att delta i terroristdåden kommer hemmaopinionen vända emot flyktingar. Det blir svårare för flyktingar att ta sig till Europa. Med det uppnår de att klyftan mellan födda muslimer och resten av samhället de lever i blir större. De skapar hat, splittring och det leder till kaos och IS lever utav kaos.

10. Är inte Norrbotten det perfekta stället att gömma sig på om man är terrorist?

Lars Gyllenhaal: Ja, det är osannolikt och därmed bra ur deras synvinkel. Det är stora ytor att bevaka. Om man enbart vill komma bort, vila och planera då kan Norrbotten vara intressant.

Kassem Hamadé: Man kan tycka det. Men, det finns inga belägg på att IS eller al-Qaida tidigare använt skogarna däruppe för att gömma sig i eller resa upp träningsläger. Däremot finns det liknande exempel i andra länder som USA. Al-Qaida försökte gömma sig och bygga upp träningsläger i avlägset område i Oregon i USA för att det var långt från bebodda områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!