Eleverna sittstrejkar mot utvisningar

I sympati med aktionen på Medborgarplatsen i Stockholm har gymnasieungdomar i Luleå startat en egen sittstrejk.

15 september 2017 18:27

Ett 60-tal ungdomar samlades under lunchrasten på fredagen för att sittstrejka utanför matsalen i Kungsfågeln i protest mot utvisningarna till Afghanistan. Majoriteten var ensamkommande ungdomar från Afghanistan, men det fanns också svenskfödda elever som ville visa sitt stöd.

Maiara Karlsson Alves Dias heter en av initiativtagarna.

– Det handlar om personer som är nära mitt hjärta och då blir det så klart en personlig strid för deras rätt att få stanna, säger hon.

Hon känner flera som har fått uppehållstillstånd, men också flera om har fått avslag på sin asylansökan.

– Det krossar mitt hjärta varje gång någon får ett negativt besked. De tappar allt hopp. Här har de haft en chans till trygghet, men skickas de till Afghanistan har de ingen framtid, säger hon.

Farhad Esmaili, 17 år, fick sitt första avslag i somras.

– Det kändes hopplöst, säger han.

Farhad Esmaili är en av de många afghaner som vuxit upp som papperslösa flyktingar i Iran, dit han flydde med sin familj när han var tio år. För två år sedan försökte hela familjen fly till Europa, men de splittrades på vägen. Hans föräldrar och lillasyster lyckades aldrig ta sig över gränsen, så han fick fortsätta ensam.

Efter 1,5 år i Sverige fick han äntligen komma på intervju hos Migrationsverket. Men trots att det finns ett prejudicerande rättsfall som säger att omyndiga afghanska ensamkommande ungdomar som vuxit upp i Iran bör få uppehållstillstånd, fick han beskedet att han bara skulle få stanna i Sverige till sin 18-årsdag i oktober. Därefter ska han utvisas till Afghanistan där han helt saknar nätverk.

Extra tungt blev det för honom när han strax före avslaget fick beskedet att hans pappa hade gripits i Iran och utvisats till Afghanistan. Efter bara några dagar i Afghanistan blev hans pappa dödad av talibanerna.

Just nu ligger Farhad Esmailis ärende i Migrationsdomstolen. Han hoppas att han ska få ett beslut därifrån innan han fyller 18 år i oktober, eftersom det då fortfarande finns en liten chans att han ska få uppehållstillstånd. Men köerna är långa och det finns inga garantier att de hinner ta upp hans ärende i tid.

Vad tror du kommer hända med dig om du åker till Afghanistan?

– Säkert kommer de att döda mig också.

Mohammed Mussa Darwishi fick också negativt besked i somras och lever nu under hård psykisk press i väntan på domstolens besked.

– Det är inte bra för mig, det känns svårt och stressigt, säger han sorgset.

Hassan Tajek var på intervju i april men har ännu inte hört något. Den kritiska 18-årsdagen har passerat även för honom och han räknas inte längre som ensamkommande barn. Det är svårt för honom att stå ut med den långa väntan.

– Jag kan inte bara vänta, vänta, vänta, säger han.

Abdullah Amiri och Mohammed Reza Rezaei heter de andra två initiativtagarna till sittstrejken. Abdullah Amiri väntar efter två år i Sverige fortfarande på sitt första besked från Migrationsverket.

Orsaken till att han flydde var att familjen hade fiender som jagade dem. En mörk natt blev han skjuten i knäet, något han har fått men för livet av. Eftersom han har hunnit fylla 18 år vet han att hans chanser till uppehållstillstånd är minimala.

– Vi har bott två år i Sverige, vi har integrerats och lärt oss svenska. Det är en jättejobbig situation som jag och alla andra är i som väntar på beslut. Men jag kan inte återvända, så jag försöker att inte ge upp, säger han.

De planerar att fortsätta sittstrejken varje fredag vid lunchtid tills utvisningarna stoppas.

– Vi är många elever som vill göra det här. Regeringen måste ändra sig. Det finns ingen säkerhet i Afghanistan, säger Mohammad Reza Reaei.

Få afghanska ungdomar får stanna

Enligt de siffror som Migrationsverket brukar presentera är det 83 procent av de ensamkommande barnen som får stanna i Sverige.

Procentsatsen har analyserats och kritiserats upprepade gånger av företrädare för olika nätverk som kämpar för de ensamkommande, däribland ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”.

Siffran utesluter nämligen de som har hunnit fylla 18 år under sin asylprocess eller har blivit uppskrivna i ålder till 18 år.

När det gäller afghanska ensamkommande barn som anlände till Sverige under 2015 eller 2016 har hittills 12 890 ärenden avgjorts. Fortfarande väntar 10 000 på beslut.

Av de afghanska ensamkommande som fortfarande räknas som barn är det 66 procent fått stanna kortare eller längre tid i Sverige.

Av de som hunnit fylla 18 år eller blivit uppskrivna i ålder fick däremot endast fem procent uppehållstillstånd.

Totalt innebär det att mellan 10 000 och 12 000 av de ensamkommande afghaner som var under 18 år när de anlände till Sverige kommer att utvisas inom de närmaste åren.

Källa: Migrationsverkets egna siffror analyserade av nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda

Ämnen du kan följa