Dödsolyckan: "Han hade hörlurar på"

21-åringen från Jokkmokk hade hörlurar på när han blev påkörd och dödad av tåget utanför Abisko.– Lokföraren försökte signalera högt, utan någon reaktion, säger kammaråklagare Christer B Jarlås som utreder den tragiska arbetsplatsolyckan.

Luleå2017-06-15 10:50

Vid 16-tiden i onsdags inträffade dödsolyckan längs järnvägen vid Kaisepakte, strax söder om Abisko, när en 21-årig man blev påkörd av ett av SJ:s tåg i riktning mot Narvik.

Den tragiska händelsen utreds som en arbetsplatsolycka eftersom den skedde i samband med underhållsarbete och utbyte av viltstängsel längs järnvägen.

Trafikverket har ett ramavtal med huvudentreprenören VR Track som sköter järnvägsunderhållet. VR Track anlitade stängselleverantören Heab som i sin tur tar hjälp av en mindre norrbottnisk byggfirma för att utföra själva jobbet, där den 21-årige Jokkmokksbon var inhyrd.

Mannen ska dock ha avvikit från arbetsplatsen strax innan olyckan.

– Han hade gått iväg för att hämta vatten och gick längs järnvägsspåret, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Christer B Jarlås, Riksenheten för miljömål och arbetsmiljömål.

Frågan är varför mannen inte uppmärksammade SJ:s tåg längs raksträckan där dödsolyckan inträffade.

– Enligt initiala uppgifter från arbetskamraterna lyssnade han på musik högt i hörlurarna. Lokföraren försökte signalera högt, utan någon reaktion, säger kammaråklagare Christer B Jarlås.

Hur ser du på ansvarsfrågan?

– Öppet i nuläget. Tyvärr händer dessa arbetsplatsolyckor varje år, i anslutning till järnvägar. Därför måste arbetsgivarna ha tydliga regler kring vad som gäller när man riskerar möte mellan tåg och människa.

Mats Fredriksson, produktionschef för VR track, var chockad över det inträffade.

– Fruktansvärt. Tankarna går till hans anhöriga. Under mina 36 år har jag aldrig med om något så här jobbigt. Det är glasklara regler gällande att jobba på järnvägen men utanför spårområdet, där han arbetade, råder inte samma regler.

Trafikverket har inlett en egen olycksutredning.

– Som myndighet har vi byggherreansvaret, men vi har också ett arbetsgivaransvar. Vi ska sätta säkerhetskulturen, hur föreskrifterna efterlevs, säger Fredrik Rosendahl, enhetschef för järnvägsunderhållet.

Hur har säkerheten prioriterats?

– Vi jobbar med informativ verksamhet och uppföljande stickprovskontroller. Man har inget att göra kring järnvägen utan att ha gått en säkerhetsutbildning.

Genomgår anställda hos underentreprenörer de utbildningarna?

– Vi har krav på våra entreprenörer att de efterlever vår säkerhetskultur. De styrs också av järnvägslagen, säger Fredrik Rosendahl, Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om