Distriktsordföranden: "Det avgörs på valdagen"

Rekordlågt stöd från väljarna i Norrbotten. En viktig påminnelse om att valrörelsen kommer att bli tuff, menar Socialdemokraternas distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli.
"Vi har potential att hamna mycket högre än i mätningen", säger han.

Fredrik Lundh Sammeli kallar mätningen för "en mätning bland många". Samtidigt är resultatet en föraning om den tuffa valrörelse som komma skall, befarar han.

Fredrik Lundh Sammeli kallar mätningen för "en mätning bland många". Samtidigt är resultatet en föraning om den tuffa valrörelse som komma skall, befarar han.

Foto: Linda Kask

Luleå2018-05-16 07:39

Det är fredag förmiddag, klämdag efter Kristi himmelfärdsdagen. Skolorna har lovdag, många föräldrar pusslar för att ge sina barn en extra lång helg. Riksdagsledamoten och distriktsordföranden Fredrik Lundh Sammeli är inget undantag. Barnen fick hänga med på jobbet, som för dagen inleds med intervjuer om opinionssiffrorna i kafeterian på Kulturens hus. Barnen dricker Festis och spelar på sina surfplattor.

– Den delen kommer man aldrig ifrån som politiker, mätningar går upp och ned. Variationen i olika mätningar har ökat. Men det är på valdagen det avgörs, säger Fredrik Lundh Sammeli och hyssjar lite på barnen som entusiastiskt kommenterar olika skeenden i sina spel.

Han är minst sagt en veteran inom Socialdemokratin och en frontfigur inom partiet i länet. Viss självkritik måste väl ändå finnas, nu när stödet från det traditionellt så röda Norrbotten vacklar betänkligt?

– Varken vi eller något annat parti kan ju forma sin politik eller sin valrörelse utifrån olika opinionsmätningar. Vi har en tydlig agenda över vad vi vill göra med Sverige och vi har levererat under hela den här mandatperioden. Utifrån det söker vi förtroende att än en gång få leda landet.

Ert utspel om en mer restriktiv migrationspolitik för snart två veckor sedan var enligt flera politiska analyser just en anpassning efter den opinion som vill ta emot färre flyktingar?

– Jag har jobbat med migrationspolitiska frågor dagligen i åtta år nu. Vår politik på det området är väldigt förankrad i verkligheten. Vi tror på en reglerad invandring med ordning och reda och en rättssäker prövning för de som söker asyl här.

Många anser att ni anpassar er politik för att försöka vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna?

– Nej. Många kopplar ihop Sverigedemokraternas framgångar med migrationspolitiken. Men för mig handlar det istället om att människor känner en ökad otrygghet. När man känner otrygghet på arbetsmarknaden, när hälso- och sjukvården inte räcker till och när skolan inte kan erbjuda nog med resurser till mina barn, då blir det en enkel lösning när man tänker att det måste bero på migrationspolitiken. Men för mig blir det helt galet, Sverige skulle aldrig vara där vi är i dag om vi inte var öppna för omvärlden. Vi kommer även i fortsättningen att göra fantastiska insatser på migrationsområdet, men det måste ske i större harmoni med resten av Europa.

Migrationspolitiken splittrar också ert parti, varken SSU eller S-kvinnor stöttar den nya linjen. Inre splittring är väl knappast vad väljarna vill se nu?

– Inom politiken vinner man aldrig på att tala med många olika röster inför ett val. Men vi är ett brett och ett stort parti, med en bredd av perspektiv. Det har utvecklat vårt parti över tid, vi hade inte varit ett parti som i hundra år framgångsrikt har byggt det svenska samhället om vi inte hade haft plats för många olika åsikter.

Men finns det inget i denna opinionsmätning som gör att du känner: Nu måste vi tänka till, varför gör väljarna så här?

– Det är en mätning av många. En mätning där vi går uppåt blir en ryggdunk, man blir "pepp". När vi går nedåt blir det tydligt att vi behöver jobba ännu hårdare för att nå ut till varje person.

– Socialdemokraterna har under denna mandatperiod ändrat riktning på svensk politik. Vi har fått ett ökat bostadsbyggande, vi har tillfört mer resurser till skolan och till sjukvården. 300 000 fler människor går till jobbet i dag jämfört med vid förra mandatperiodens slut. Vi har de minsta barngrupperna i förskolan. Arbetslösheten är jättelåg.

Fredrik Lundh Sammeli konstaterar att denna mandatperiod har inneburit fler överenskommelser över blockgränserna och att det visar på styrkan i det demokratiska systemet.

– Men det är inte så människor har upplevt det. Många har en bild av att det råder "high chaparall" och väldigt stor osäkerhet. Valrörelsen kommer att bli oerhört tuff, men min bild är att vi har en stark potentiell väljarbas i Norrbotten och vi har visat att vi har levererat under de här fyra åren. Jag hoppas att det leder till ett bättre valresultat än förra gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!