Det våras för snörasen

Snön faller, och vi med den. I helgen tog tövädret över Norrbotten – med risk för snöras från taken. Men om snön orsakar skador är det svårt att få ersättning. "Man måste se om sitt hus", säger Ulrica Boman, skadechef på LF Norrbotten.

Buckla efter takras. Bilen är i riskzonen när snön släpper från taket.

Buckla efter takras. Bilen är i riskzonen när snön släpper från taket.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-03-19 17:50

I vinter har fallen av snörelaterade takras orsakat skador för miljoner. Och än är faran inte över. Snön som glider av hustaken i finvädret riskerar att skada både hus och människor. Under helgen revs fastmonterade stegar ner av fallande snö på flera ställen i Luleå, till exempel.

Som villaägare är det värt att tänka på eftersom ett upprivet hustak inte täcks av försäkringen, precis som vid takras som orsakats av för mycket snö.

– Takmonterade stegar kan slita upp taket och orsaka vattenskada och det är inte heller ersättningsbart, säger Ulrica Boman, skadechef på försäkringsbolaget LF Norrbotten.

LÄS MER: Läraren räddade elever från rakras

LÄS MER: Ligghallen rasade – många kor fick avlivas

LÄS MER: Lastbilschauffören hade änglavakt

LÄS MER: Husvagnar för 7-8 miljoner förstörda när taket rasade

LÄS MER: Taket rasade in på Byggmax

Försäkringsbolaget ser det som alla husägares ansvar att skotta sitt tak. Ulrica Boman berättar att de bara ersätter skador om extremväder lett till oförutsett snöfall som gjort det omöjligt att hinna skotta.

– När vi har en snörik vinter här uppe så måste vi skotta med jämna mellanrum, det räcker kanske inte en gång. För har man en halv meter på taket så kan det snabbt komma ett par decimeter fuktig snö ovanpå, säger hon.

Vintern kom tidigt och flera vändor med kraftiga snöfall har gjort att ett tungt snötäcke lagt sig. Ett symptom på att du har för mycket snö på taket kan vara att ytterdörren plötsligt börjar kärva, men annars är det beprövat att skotta när det kommit över en halv meter snö på taket. Men lämna en decimeter eller två för att skydda taket från skyffeln.

LÄS MER: Så vet du om taket behöver skottas

Den snörika vintern har lett till ovanligt många takras, enligt Ulrica Boman. Än finns ingen statistik klar, men skadechefen uppskattar att de redan fått in fler anmälda skador jämfört med de senaste åren.

– Vi ser att det bryter igenom lite här och var och det är mest stora byggnader som drabbas, ladugårdar och maskinhallar. Här i Norrbotten ser man också att det sker i butikslokaler och senast var det på en skola i Kalix. När det gäller villor är det mer farstukvistar som följer med när snön rasar, säger hon.

Som tur är så är det mer ovanligt att personer skadas när snön faller. Men det betyder inte att folk inte ramlar av sina tak.

– Man kan säga att vi inte riktigt märker av det så mycket här uppe. Det är självklart så att folk råkar följa med snön ner, men än så länge landar man hos oss här uppe i mjuk snö. Söderut, där det är hårdare backar att landa på, kanske det är vanligare, säger hon.

Om snön rasar av taket och krossar din bil täcks det av försäkringen – om den är helförsäkrad med en vagnskadeförsäkring. Har du inte det gör du klokt i att parkera några meter ifrån huset.

– Vi har rätt att vara lite dumma ibland, men inte under en lång tid. Råkar man parkera och det rasar så gäller bilens försäkring, säger Ulrica Boman.

En annan sak att tänka på är att tak kan skadas om snön bara rasat ner på ena sidan av huset.

– Snedbelastning kan knäcka balkar, men man får göra en avvägning mot vilka personskador som kan uppkomma om man klättrar upp, säger Ulrica Boman.

Så djup är snön där du bor

Värdena gäller väderstationen som haft högst snödjup i kommunen.

1. Överkalix: 124 centimeter (Talljärv)

2. Pajala: 120 centimeter (Markusvinsa)

3. Arjeplog:114 centimeter (Jäckvik)

4. Kiruna: 112 centimeter (Katterjåkk)

5. Arvidsjaur: 110 centimeter (Adak, Västerbotten) 

6. Gällivare: 107 centimeter (Sadjem)

7. Boden: 103 centimeter (Brännberg)

8. Älvsbyn: 103 centimeter (Vidsel)

9. Jokkmokk: 100 centimeter (Murjek)

10. Kalix: 96 centimeter

11. Luleå: 86 centimeter (Luleå flygplats)

12. Övertorneå: 80 centimeter

13. Haparanda: 79 centimeter

14. Piteå: 74 centimeter

Källa: SMHI:s snödjupskarta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om