– Vi skulle behöva lite mer tid för att hinna prata ihop oss och förankra idéerna. Vi måste också undersöka vad som behöver göras, vad det handlar om för kostnader och hur vi kan lösa allting, säger Marwin Häggström, ordförande för Dravelsvikens intresseförening.
Tillsammans med Sörfjärdens bygdeförening har de skickat en skrivelse till kommunen. Beslut om försäljning togs av stadsbyggnadsnämnden den 1 februari.
– Området används av både fast boende och fritidsboende i Sörbyarna, samt även av besökare. Det innehåller höga naturvärden och kulturvärden, med strövområden och en fantastisk urskog. Det fina är också att man kan komma både från landsidan och sjösidan. Vi har låtit stenrensa sundet och hamnen är väl skyddad. En värdefull allmänning skulle försvinna om fastigheten säljs, säger Marwin Häggström.
Läs mer: Vallens framtid är i fara
Vallens sommarkoloni invigdes 1918. 1996 övergick den till att bli en miljöskola och har använts inom skolan. Det senaste året har den stått tom, bland annat med anledning av brister i brandskyddet.
Den plan som hastigt tagit form är att föreningarna kunde ta över anläggningen på ideell basis från början och kanske arrendera ut den till entreprenör i ett senare skede.
– Vi tänker att någon kan vilja driva café, ha övernattning och lite turism. Det är mycket camping och båtliv i området. Det vi vill göra från början är ju att städa och röja upp området, och sedan titta över fastigheterna. Förstår jag rätt så finns det möjlighet till 28–30 sängplatser i stora byggnaden och det ska inte vara så jättestora investeringar som krävs för att brandskyddet ska vara okej, säger Marwin Häggström.
Läs mer: Kommunen överväger att sälja Vallen
Ärendet ska närmast upp i kommunstyrelsens arbetsutskott, sannolikt den 25 februari. Föreningarna hoppas att kommunen kan pausa processen.
Det är dock ingenting som stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S) tror blir verklighet.
– Det är försäljning som är inriktningen. Jag vet att det förs diskussioner. Det är flera personer som hört sig för redan och vill köpa fastigheten, säger Anja Johansson.
Föreningarna är rädda för att någon ska göra ett privat boende och att området inte blir tillgängligt?
– Jo, men vi har sagt att vi inte bara ska ta titta på vad som lämnas för anbud utan vi tar andra hänsyn också. Vi väger in vad som är bäst för byarna och på vilket sätt den som vill köpa stället vill utveckla det. Och tid finns det ännu.