De vill ha en folkomröstning

Skolfrågan är inte på något sätt avgjord. Det anser samarbetsgruppen för att bevara skolorna som arbetar för en folkomröstning.

Hoppfullt. Samarbetsgruppen har inte tappat hoppet om att rädda skolorna. Nu arbetar de bland annat med en folk­omröstning.

Hoppfullt. Samarbetsgruppen har inte tappat hoppet om att rädda skolorna. Nu arbetar de bland annat med en folk­omröstning.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-04-04 21:56

I politikernas ögon var kommunfullmäktigesammanträdet sista avgörandet i omorganisationen av skolan. Men inför mötet hade föräldrar och andra engagerade samlat sig för att protestera. Och de ser inte att frågan är avslutad.

– Att man klubbat beslutet betyder inte att man måste verkställa det, sade Anna Widén, samordningsgruppen.

Gruppen vill ha ett omtag och att kommunen i tätt samarbete med föräldrar och personal komma fram till en bra lösning för framtidens skola.

– Det är tusentals luleåbor som är kritiska till förslaget och som inte tycker att kommunen lyssnat, säger hon

Bland annat jobbar de för en kommunal folkomröstning. Namninsamlingen har startat och hittills har 1 800 namn samlats in.

– Insamlingen går bra och många kommer själva fram och vill skriva på vart vi går. Vi har redan en tredjedel av det vi behöver, säger Widén.

För en kommunal folkomröstning måste 10 procent av de röstberättigade skriva på en namnlista, med datum, namn, personnummer och adress. De som samlar namn har sex månader på sig. Listorna lämnas sedan till kommunen för granskning om det finns dubbletter och att de som skrivit på är röstberättigade i kommunen. Vissa kommuner gör stickprov, andra kontrollerar alla namn. Frågan om folkomröstning avgörs i kommunfullmäktige. För att det inte ska bli folkomröstning måste 2/3 rösta emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!