De uppmanar folket att rösta – för att motverka högerkrafterna

Här kommer en sen uppmaning direkt från vallokalen: "Vi behöver verkligen rösta för att vara en motpol till högerkrafterna", säger Pia Schmaltz.

26 maj 2019 19:16

Läs mer: Självklarhet för Inga, 86.

Klockan börjar närma sig halv sju på kvällen när Bengt Frank och Pia Schmaltz svänger in med sin bil på parkeringen utanför Örnässkolan. Röstlokalen ligger ett 50-tal meter bort och för dem är det här en självklarhet.

– I år är det extraviktigt, tycker jag, med anledning av de jättejobbiga krafter som figurerar, högerkrafter, säger Bengt Frank under den korta promenaden till vallokalen på Örnässkolan.

I sin hand har han valsedeln i ett säkert grepp.

Den här dagen har i övrigt varit vikt för konstrundan som han och Pia Schmaltz har genomfört i stugan på Hamnholmen.

Det är anledningen till den relativt sena röstningen.

Den här dagen har 427 miljoner människor i 28 medlemsländer chansen att säga vad de tycker.

Två av dem är just Bengt Frank och Pia Schmaltz, från Luleå.

– Vi behöver verkligen rösta och på det sättet försöka vara en motpol mot högerkrafterna. Det är så huvudlöst, det är så känslolöst, säger Pia Schmaltz.

– Dessutom kan det utnyttjas av de krafterna. De kan mobilisera ännu mer röster eftersom de vet att valdeltagandet brukar vara lågt i EU-val. Därför är det extraviktigt att försvara demokratin, säger Bengt Frank.

Deras uppmaning till de i vårt avlånga land, kanske tv-soffan framför under Elitloppet eller VM-finalen i ishockey och som har tagit beslutet att inte rösta, är där given.

– Leta fram röstkortet från pappersinsamlingen och gå och rösta före nio i kväll, säger Pia Schmaltz.

– Exakt, säger Bengt Frank med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson