Flera datacenter har poppat upp i Norrbotten de senaste åren. Nu ska ett forskningsprojekt som Luleå tekniska universitet, The foodprint lab arkitekter och Rise sics north står bakom reda ut om datacentren kan bidra till att fler norrbottningar blir småskaliga odlare och matproducenter.
– I Norrbotten är mycket av maten importerad. Det är viktigt att folk kan odla sin egen mat. Inte bara för att vara miljövänlig eller självförsörjande utan också för smakupplevelsen. Folk klagar ofta på att grönsakerna är smaklösa, så det finns verkligen fördelar med att odla sin egen mat, säger Suzanna Törnroth som är doktorand vid LTU och en del av projektteamet.
Tanken med projektet är att ta vara på datacentrens spillvärme och använda som uppvärmning och möjliggöra odling.
– Väldigt mycket värme släpps bara iväg och det är ett slöseri när vi faktiskt kan använda det till någonting.
Studier visar att kylan i Norrbotten gör det problematiskt att odla grödor och att det ofta är mer effektivt att importera från sydligare breddgrader.
– Svårt att ta bort alla onödiga transporter när det går åt så mycket energi till att producera mat här.
Suzanna Törnroth har själv arbetat med stadsodlingar i Göteborg tidigare och fick tillsammans med sin forskningskollega Cristina Ramos Caceres inspiration till projektet efter att ha intervjuat småskaliga odlare.
– Vi tänkte, varför inte använda något som redan finns tillgängligt?
Hur stort kan det här bli?– Nu gör vi bara ett pilottest, men vi hoppas att det kan visa att det här inte bara fungerar på ingenjörsnivå utan att det faktiskt kan användas av allmänheten. Vi kommer göra studier med människor i Luleå för att se vad de tycker om projektet och om de kan bli odlare.
Projektet har beviljat statligt stöd från Vinnova och kan få upp till 4,6 miljoner kronor till och med 2020. Forskningsteamet består av sex personer.