Brexit - så påverkar det Norrbotten

Under torsdagen hålls Storbritanniens utlovande folkomröstning om medlemskapet i EU. Såhär skulle brexit påverka företagen i Norrbotten.

FOLKOMRÖSTNING. Debatten är het inför Storbritanniens folkomröstning om EU 23 juni.

FOLKOMRÖSTNING. Debatten är het inför Storbritanniens folkomröstning om EU 23 juni.

Foto: Frank Augstein

LULEÅ2016-06-22 22:15

Norrbotten är väldigt beroende av export till utlandet och Storbritannien är det näst största exportlandet för Norrbottniska företag, enligt statistik från Business Sweden.

– Storbritannien har historiskt varit en av Norrbottens viktigaste handelspartners och kommer vara det även imorgon. Oavsett hur omröstningen går, säger Erik Hagenrud, Regional Exportrådgivare vid Business Sweden.

På kort sikt skulle ett beslut om att lämna EU framförallt märkas av på finansmarknaden och aktiebörserna runt om i Europa. Det skulle drabba finanssektorn och stora börsnoterade företag som LKAB och SSAB. Men faktum är att ingen riktigt vet vad som kommer hända om Storbritannien väljer att lämna EU eftersom någonting liknande aldrig hänt tidigare.

– I värsta fall så skulle det kunna skaka om marknaden och dra tillbaka klockan till 2008 och skapa en ny finanskris, säger Erik Hagenrud.

Men på längre sikt är det osäkert hur mycket ett eventuellt utträde ur EU faktiskt skulle påverka handeln. För utträdet skulle inte ske över en natt. Istället skulle långa förhandlingar följa. Eftersom inget land tidigare lämnat EU så finns det ingen utstakad väg att gå och förhandlingarna förväntas därför pågå flera år efter ett eventuellt beslut.

– Det skulle handla om minst två år av förhandlingar innan själva utträdandet. Samtidigt som man skulle försöka förhandla fram någon form av frihandelsavtal och allt kommer då hänga på hur omfattande det avtalet blir. Men fram till att förhandlingarna är avklarade kommer Storbritannien fortsätta vara medlem i EU, säger Erik Hagenrud.

Det största hotet mot Norrbottens export skulle därför vara om Storbritanniens ekonomi blir permanent försvagad på grund av utträdet ur den tullfria zonen som EU utgör. Då skulle framförallt skogsbruk, sågverk och försäljning av förädlade träprodukter kunna drabbas hårt.

– Storbritannien är den överlägset största importören av träprodukter inom EU. Eftersom det är en stor och viktig näringsverksamhet i Norrbotten så skulle det såklart påverka exporten negativt. Men vårt råd till alla företag är att man ska sitta lugnt i båten och avvakta för ingen kan förutspå effekterna av Brexit, säger Erik Hagenrud.

Det här är brexit

Torsdagen 23 juni håller Storbritannien en folkomröstning om sitt medlemskap i EU. Ett eventuellt utträde har fått smeknamnet brexit.

Storbritannien har varit med i EU sedan 1973.

!975 hölls en liknande omröstning om medlemskapet och då röstade 67 % för att stanna i unionen.

Om storbritannien väljer att lämna blir de första landet att lämna unionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om