Bodenprofil riskerar långt fängelsestraff

Förra Peab-chefen och Bodenprofilen Lars Olofsson har åtalats för bestickning, grovt brott. I samma härva är en projektledare på Trafikverket åtalad för grovt mutbrott. Om männen döms riskerar de fängelse i högst sex år.

Stallet. Det är det här bygget som Lars Olofsson ska ha låtit uppföra åt projektledaren på Trafikverket. Både Lars Olofsson och                                               dåvarande projektledare på Trafikverket nekar till anklagelserna om bestickning respektive mutbrott.

Stallet. Det är det här bygget som Lars Olofsson ska ha låtit uppföra åt projektledaren på Trafikverket. Både Lars Olofsson och dåvarande projektledare på Trafikverket nekar till anklagelserna om bestickning respektive mutbrott.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-08-11 20:00

Åtalet mot Lars Olofsson och projektledaren väcktes av kammaråklagaren på riksenheten mot korruption Johan Lindmark i fredags.

Enligt åtalet misstänks Lars Olofsson för att ha byggt ett stall åt en projektledare på Trafikverket.

Ärendet har handlagts av Riksenheten för korruption. Enligt kammaråklagaren Johan Lindmark har utredningen pågått sedan sista dagarna i december 2011.

– Vi har hört ett stort antal personer och det har gjorts ett antal andra utredningsåtgärder, enligt åklagaren.

Misstanken rör bygget av ett stall i Luleåområdet. Enligt stämningsansökan har stallet byggts på order av Lars Olofsson, vd på Peab asfaltsbeläggningar, åt projektledaren på Trafikverket.

Gärning är enligt åklagaren att Lars Olofsson i september/oktober 2009 i Luleå lämnat en muta eller annan otillbörlig belöning i form av ett stall värt 715.375 kronor till projektledaren för dennes tjänsteutövning som anställd på Vägverket.

Åklagaren garderar sig med att även skriva att Lars Olofsson, i vart fall, under mars 2010 lämnat en muta eller annan otillbörlig belöning till projektledaren i form av ett lån om 258.125 kronor.

Projektledaren har härigenom, enligt åtalet, tagit emot en muta eller otillbörlig belöning för sin tjänsteutövning. Brotten är grova med hänsyn till att mutan eller belöningen haft ett betydande värde.

Själva brottet som de båda männen är misstänkta för heter givande och tagande av muta, ett brott som i straffskalan liggen mellan sex månader och sex års fängelse. Om åklagaren lyckas styrka att brotten anses som grova är det skärpande i straffmätningen.

Projektledaren är inte längre anställd av Trafikverket. Att han inte längre är anställd hos Trafikverkat ska, enligt hans försvarare, advokat Jens Arnhof , inte ha med misstankarna mot honom att göra.

Tingsrätten har förordnat stjärnadvokaten Johan Eriksson som offentlig försvarare. Johan Eriksson är av många jurister rankad som Sveriges skickligaste brottsadvokat. För Norrbottningarna är Johan Eriksson mest känd för att han tagit sig an det så kallade Kalamarksfallet.

NSD har sökt Johan Eriksson för en kommentar men han är på semester.

Förhandlingen kommer att ske i Luleå tingsrätt. Enligt tingsrätten har man inte fastställt något datum för förhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!