Ingen annan norrbottnisk politiker har så många tunga politiska uppdrag som regionstyrelsens nytillträdda ordförande Kenneth Backgård. Förra mandatperioden var han regionråd i opposition samtidigt som han satt på flera kommunala poster i Boden: vice kommunalråd, Sjukvårdspartiets gruppledare i fullmäktige och ordförande i Bodens energi AB.
Ersättningen för uppdragen motsvarade drygt 164 procent av grundarvodet för en riksdagsledamot. Vid valet 2018 tjänade Backgård ungefär 106 000 kronor i månaden.
Vi har kartlagt Backgård och hans politiska uppdrag både före och efter valsegern i fjol. Då som nu stack hans omfattande kommunpolitiska arbete ut.
Förra mandatperioden var Backgård, Agneta Granström (MP) och Mattias Karlsson (M) de enda region- eller oppositionsråden som var kommunpolitiskt aktiva. Men varken Granström eller Karlsson fungerade som gruppledare eller hade andra tyngre roller i kommunerna.
De andra toppolitikerna i regionen hade inga kommunpolitiska uppdrag. Däremot var Anders Öberg (S) ordförande för partiavdelningen i Luleå och Jens Sundström (L) jobbade civilt vid sidan av politiken.
Backgårds uppdrag har under lång tid varit ett hett samtalsämne i politiska kretsar i Norrbotten. Men trots sitt späckade schema har han i stor utsträckning varit närvarande vid de politiska sammanträdena. I övrigt har han, enligt flera samstämmiga källor, sällan synts till i varken regionhuset i Luleå eller kommunhuset i Boden.
Till exempel var han ofta borta från de numer nedlagda gruppledaröverläggningarna inför regionstyrelsens sammanträden, där partiföreträdarna hade möjlighet att få förhandsinformation och ställa frågor till tjänstemännen.
– Uppenbarligen tyckte Kenneth Backgård inte att det var tillräckligt viktigt att få förhandsinformation, säger Maria Stenberg (S), politisk motståndare till Backgård och ordförande i regionstyrelsen från 2015 till 2018.
Backgård bekräftar att han sällan deltog i gruppledaröverläggningarna, eftersom han tyckte att det var en dålig mötesform.
– Det var egentligen enkelriktad information från ledningen och det fick man i nio fall av tio på annat sätt. Och vi har avskaffat gruppledaröverläggningarna, säger han.
Enligt det regelverk som gällde förra mandatperioden förväntades de årsarvoderade politikerna delta i sammanträden, utbildningar och andra aktiviteter inom respektive politiskt organ. Sedan årsskiftet gäller strängare regler. Nu står det även att politikerna i övrigt ska "stå till regionstyrelsens förfogande". Ogiltig frånvaro kan leda till att regionstyrelsen jämkar arvodet.
I Bodens energi har vice ordföranden Anna-Karin Nylund (S) känt sig frustrerad över att Backgård velat flytta sammanträden med hänvisning till andra uppdrag.
– Inte bra. När vi har fastställt datum måste vi hålla oss till det, säger Nylund.
Generellt tycker hon att Backgård skött sig bra som ordförande. Men efter ett tag fick hon nog av de flyttade mötena.
– Jag satte ned foten och sade att jag som vice ordförande kan gå in.
Enligt Backgård rör det sig om två sammanträden.
– Inget konstigt alls. En ordförande har rätt att bestämma dagordningen och flytta på möten, säger han.
Norrbottens Media träffar Kenneth Backgård en eftermiddag i mitten av mars, för att få svar på hur han haft tid med alla sina åtaganden. Han anser att det fungerat bra att kombinera tillvaron som högt uppsatt regionpolitiker med ett betydande kommunalt värv.
– Det finns väl alltid något undantag där det kolliderat, men mestadels har det gått bra.
Men Sjukvårdspartiet har under Backgårds ledning aldrig presenterat ett eget förslag till strategisk plan och budget, som är det största och viktigaste styrande dokumentet i Region Norrbotten. I stället har SJVP, till skillnad från till exempel Moderaterna, alltid utgått från ledningens förslag och tillfört vissa ändringar. Detta trots en stark ställning och stora resurser.
– Det är din tolkning. Det är faktiskt så att vi lagt en strategisk plan. Finns det en strategisk plan gör man så att det man tycker är okej låter man stå och sedan gör man kompletteringar.
När det gäller motioner, interpellationer och enkla frågor var SJVP minst aktivt av oppositionspartierna under förra mandatperioden. Tre motioner, två interpellationer och en enkel fråga kan jämföras med Liberalernas elva motioner, arton interpellationer och en enkel fråga. Eller Centerns två motioner, sexton interpellationer och fyra enkla frågor.
– Det kan vara så, jag har inte räknat själv, men vi var kanske flitigast i talarstolen.
Backgård säger att SJVP avstått från att lägga motioner eftersom förslag från oppositionen sällan går igenom.
– Det har känt ganska meningslöst av och till, men vi försöker påverka i debatten.
Är inte motioner ett sätt att driva sin politik och visa vad man står för?– Kan vara, men i talarstolen tycker jag att man kan vara väldigt tydlig.
Hade den tid du lagt på kommunpolitiken kunnat användas i regionen?– Jag lägger den tid som kommer behövas. Jag jobbar mer än 100 procent och det är inget problem.
I nästa del: Kenneth Backgård har behållit flera tunga kommunala uppdrag – trots segern i regionvalet.