När Sjukvårdspartiet vann valet och det stod klart att Kenneth Backgård skulle bli ordförande i regionstyrelsen valde han att kliva av posten som vice kommunalråd i Boden. Detta eftersom ordförandeskapet i regionstyrelsen, som arvoderas med 135 procent av ett riksdagsarvode (90 315 kronor i månaden), kräver mer tid än hans tidigare uppdrag som oppositionsråd.
I stället har hans partikamrat Anders Sundström tagit över kommunalrådsuppdraget och ersättningen som motsvarar 40 procent av ett riksdagsarvode (26 760 kronor i månaden).
Backgård har degraderat sig själv till ersättare i kommunstyrelsen. Men han är fortfarande en viktig spelare i kommunpolitiken, eftersom han har behållit rollen som gruppledare. Det gör att han fortfarande har ett fast månadsarvode på 18 732 kronor (28 procent av ett riksdagsarvode) från Bodens kommun.
– Jag har partiets fulla stöd att ha den posten, säger Backgård.
En annan aspekt han hänvisar till är personrösterna. 259 bodensare satte ett kryss vid Kenneth Backgårds namn på kommunvalsedeln förra året. Därmed fick han drygt hälften av SJVP:s samtliga personröster.
– När de var så pass många tycker jag att det finns ett ansvar även från min sida. Man kan inte bara kasta in handduken och säga att nu har jag visserligen ställt upp i ett val, men jag tänker inte på något vis vara kvar och stödja.
Han säger att rollen som gruppledare kräver relativt lite tid.
– Kommunalrådsposten var nog tyngre, det får man ändå påstå. Grupplederi sköts på kvällar.
Är det inte splittrat att du är gruppledare och Sundström vice kommunalråd?– De tycker inte det. Partiet har den uppfattningen. Jag har mycket starkt stöd i mitt parti.
Inte heller Sundström ser något problem med upplägget.
– Vi valde den lösningen för att kunna bistå varandra. Det fungerar som det var tänkt, säger han.
Har du visat intresse för att vara både vice kommunalråd och gruppledare?– Nej, nej, absolut inte.
Backgård sitter också kvar som ordförande i Bodens energi AB, vilket ger honom ytterligare 36 795 kronor i årsarvode. Uppdraget löper hela mandatperioden. Han är även nämndeman i kammarrätten i Sundsvall till och med den 31 december 2019.
Han är fortfarande den enda ledande regionpolitikern som är så aktiv i den kommunala politiken. Regionråden Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C) har också kommunpolitiska uppdrag, liksom oppositionsråden Marianne Sandström (SD) och Glenn Berggård (V), men det handlar inte om lika tunga roller som för Backgård. Frohm och Sandström är ledamöter i fullmäktige i Kalix, där Frohm även är ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i kommunstyrelsens utvecklingsutskott och stiftelsen Kalixbos styrelse. Lindfors är ersättare i fullmäktige i Luleå och Berggård är styrelseledamot i Luleå lokaltrafik.
Oppositionsrådet Anders Öberg (S) har inget uppdrag i kommunpolitiken, men är kvar som ordförande för partiorganisationen i Luleå.
Trots att Backgård gått från att vara i opposition till att vara ytterst ansvarig för Region Norrbottens verksamhet ser han inga svårigheter i att hinna med uppdragen i Boden.
– Nej, jag tycker inte det, säger Backgård.
Regionstyrelsens ordförande är ett mycket tidskrävande uppdrag.– Det är det absolut.
Borde inte tiden du lägger i Boden kunna användas i regionen?– Den används på bästa sätt. Jag använder väldigt mycket tid här, om jag säger så. Det händer att jag kommer hem vid sju–halv åtta också, men jag har inga problem med det, absolut inte.
Du måste arbeta ganska mycket mer än heltid?– Ja, det är faktiskt så. Men det är inga problem för mig i alla fall.
Hur mycket tid lägger du på kommunpolitiken?– Svårt att säga i procent. Det varierar från tid till annan. Jag kan inte sitta här och säga mellan tummen och pekfingret.
Backgård har också, kopplat till rollen som regionråd, uppdrag i Assembly of European regions (AER). För närvarande är han vice president i kommittén för ekonomi och regional utveckling, men han planerar att stiga i graderna. Under våren lämnar belgaren Jean-Luc Varanes posten som president i kommittén och Backgård kandiderar för att efterträda honom.
Samtidigt är internationella uppdrag är ett av de områden där Backgård och regionledningen utreder att eventuellt göra besparingar.
– Vi har försökt dra ned antalet personer. Ska man vara med ska man försöka ha en sådan position att man kan sätta en dagordning och vara ledande och på det sättet få pang för pengarna.
Kommer inte en ordförandepost kräva mer tid av dig?– Jag tror inte det kommer kräva mer tid än posten som vice ordförande. AER har möten kanske två gånger per år. Däremellan är det telefonkontakter och annat, så det kommer man nog klara.
Även Linda Frohm, Nils-Olov Lindfors och Anders Öberg är valda till AER eller andra internationella sammanslutningar, liksom Anders Josefsson (M), Johannes Sundelin (S) och regionala utvecklingsnämndens ordförande Tomas Vedestig (SJVP).
Beroende på vad utredningen kommer fram till är det inte säkert att någon av dem, inklusive Backgård, har kvar uppdragen hela mandatperioden.
– Det är ingen garanti.
Men några planer på att trappa ned har Backgård inte.
– Snarare har jag trappat upp. Jag är full av energi, så jag har inte tänkt så.