Beslaget av diktafonen har hävt

Tidigt på tisdagsmorgonen hävde vice chefsåklagare Mikael Lundquist beslaget av Nordfronts diktafon. Det visade sig att diktafonen aldrig var påslagen under rättegången.

9 maj 2017 11:44

Det blev ingen förhandling i fallet med Nordfronts diktafon, som Luleå tingsrätt tagit i beslag.

Beslagsförhandlingen skulle genomförts klockan 10 på tisdagen, men blev inställd. Diktafonen, en liten inspelningsmaskin, är återlämnad till ägaren.

Enligt ägaren innehöll diktafonen journalistiskt källskyddat material som omfattas av grundlagen i tryckfrihetsförordnandet. Diktafonen ägs, enligt uppgift, av en nättidning tillhörande Nordfront.

Nordfront kopplas till den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Diktafonen togs i beslag i samband med en överläggning bakom stängda dörrar i Luleå tingsrätt förra veckan. Rättegången gällde hets mot folkgrupp, där en man i 70-årsåldern från Boden stod åtalad.

Diktafonen upptäcktes i en paus under överläggningen på den plats där den åtalade och hans ombud suttit. Kammaråklagare Klara Dahlström ansåg att det fanns risk för att tingsrätten utsatts för olaglig avlyssning.

Läs mer: Misstänker: Tingsrätten avlyssnad av Nordfront

Mannens ombud, en privatperson från Skellefteå som tidigare pekats ut som en av ledarna i den svenska naziströrelsen, bestred beslaget. Han yrkade på att det omedelbart skulle hävas. Motivet var att diktafonen tillhörde nättidningen Nordfront, att den innehöll journalistiskt materia. På tisdagsmorgonen hävdes dock beslaget av åklagare.

– Polisens tekniker fick strikta order att inte lyssna på eventuella inspelningar. Teknikerna har dock kontrollerat om diktafonen varit påslagen under den aktuella tiden och har kommit fram till att så inte var fallet. Beslaget är hävt och diktafonen kommer att lämnas tillbaka så snart alla papper är klara. Jag kommer också därefter att lägga ner ärendet, säger vice chefsåklagare Mikael Lundquist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!