Berggård: "S griper efter halmstrån"

Socialdemokraterna griper desperat efter halmstrån med sina senaste utspel. Det menar Nina Berggård (V).

– Det är svårt för dem att inte längre inneha fullständig makt, säger hon.

11 oktober 2018 15:11

Nina Berggård är gruppledare för Vänsterpartiet i fullmäktige. Partiet gick framåt i valet och har sex mandat. Hon kallar Socialdemokraternas dubbla budskap i hur man tänker sig att Luleå ska styras framöver för "märkligt".

– Jag tänker att det är första gången på väldigt länge som det är aktuellt för Socialdemokraterna att tillsätta färre platser i fullmäktige. Och att det finns stora interna stridigheter kring olika positioner i partiet. Vi har ju haft lite samtal med dem och fått olika bud från en gång till en annan.

För henne är det tydligt att Socialdemokraterna inte tycks veta vad de vill ha när det kommer till samverkan med andra partiet.

– Jag tycker att det är konstigt, de har haft en månad på sig. De hade chansen att få till en tydlig och stabil vänsterinriktad majoritet, men man kan ju ana att de vill ha möjlighet att fortsätta bedriva högerpolitik med Moderaterna.

Hon tycker att det vore "schysstare mot väljarna" om Socialdemokraterna var tydliga med hur de anser att Luleå ska styras, samtidigt som hon menar att de har varit otydliga på många punkter de senaste åren.

– Inför förra valet ville de genomföra sitt valprogram, men sedan ville de en massa annat. Vi har utförsäljningarna av allmännyttan och en bristande förmåga till en vettig kommunikation med medborgarna när det gäller framtidens skola. Flera gånger har jag kunnat läsa tidningsrubriker om vad som ska genomföras i kommunen redan innan det har tagits beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Efter att hon fått del av informationen som gick ut i pressmeddelandet på onsdagseftermiddagen ringde hon kommunalrådet Niklas Nordström.

– Jag frågade om man för samtal med andra partier och han sa att de hade pratat med Moderaterna. Kanske har de fått något löfte om stöd därifrån. Den här sista kovändningen kom väldigt snabbt och så gör man nog inte utan att ha fått garantier från annat håll. Men jag vet inte, det där får du väl forska vidare i.

Niklas Nordström hänvisar alla frågor vidare till Anders Öberg och tycker inte att det finns någon större dramatik i den information som partiet har gått ut med de senaste dagarna. Samtal pågår med representanter från flera partier, uppger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Kask