Sverige krossade Holland

Sverige hanterade pressen och hade inga problem med att besegra Holland – nu stundar en försvarsmässig utmaning mot storväxta ryskor i jakten på EM-drömmen.

Foto: Kurt Engström

Luleå/basket2014-06-11 20:53

Ashley Key står bland sina segerrusiga lagkamrater på planen i Luleå energi arena ett fåtal minuter efter slutsignalen som förkunnade seger med 72-45 mot Holland.

Key är glad – men behärskad.

– Det känns bra. Vi behövde vinna, säger 29-åringen lugnt.

– Vi visste att vi behövde spela mycket tuffare och köra vårt spel, och det gjorde vi.

Efter förlusten borta mot Ryssland i EM-kvalet hade Sverige kniven mot strupen mot Holland. Det slutade med att de 1 821 åskådarna fick jubla.

– Vi spelade vårt spel, hade tufft försvar och satte våra skott, säger Key, som gjorde 18 poäng.

Nu lever hoppet om EM nästa sommar. Två avgörande kvalmatcher väntar – hemma mot Ryssland nästa onsdag och Holland borta veckan därpå.

– Vi måste spela som vi gjorde idag, som ett lag och med tufft försvar. Det är bara så, säger Key.

När NSD pratar med förbundskaptenen Lasse Johansson sitter han på en stol, lutar armbågarna mot ett bord och synar statistikpappret i väntan på presskonferens.

Han ser fram emot avgörandet.

– Jag är ganska optimistisk. Vi har det nånstans i våra egna händer, det är alltid skönt att inte behöva förlita sig på någon annan. Rysslandsmatchen blir en riktig nyckelmatch.

Vad blir viktigast rent taktiskt?

– Att vara täta i försvaret, för ryssarna är så oerhört stora och gör tack vare det många enkla poäng. Det handlar mycket om att minimera de enkla poängen, att alla hjälps åt, packar ihop tresekundersområdet och tvingar dem att skjuta utifrån. Och hoppas att de har en dålig dag så att man kan störa dem på den vägen.

Hur mycket tänker ni på målskillnaden?

– Ganska mycket faktiskt. Vi försöker att inte prata för mycket om det, för det kan bli en belastning, men när vi coachar försöker vi vara noggranna med att även om det blir låga stunder och vi leder så försöker vi bromsa det så att vi kommer på banan. För målskillnaden är viktig.

Johannsson skickar sedan en passning till Ryssland:

– Vi vet att vi är starka och kan tampas, och även slå, de allra bästa. Vi ska verkligen försöka knäppa Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om