Barnens lyktor lyser för världens barn

På fredagskvällen lyste det alldeles extra vackert i Stadsparken när Luleås förskolebarn klockan 18.00 tände ljus för världens barn.

17 november 2017 21:11

Ljusmanifestationen har blivit ett stående inslag i samband med Internationella barndagen och anledningen är att lyfta barns rättigheter utifrån barnkonventionen.

– Egentligen är det den 20 november, på måndag, men vi och andra på övriga platser i Sverige har valt att göra det den här dagen, säger Ina Mellberg, samordnare för Pedagogiska nätverket i Luleå.

– Vi vill att barns ska synas, och göra deras röster hörda.

Det är inte bara Luleås förskolebarn som lyser upp kvällshimlen under manifestationen. Det är en hel del lyktor som tänds av barn just denna kväll.

– Förra året räknade man ut att ungefär 45 000 ljus tändes vid samma tidpunkt i hela landet.

Alla förskolebarn kommer inte till stadsparken. En del förskolor lite längre utanför centrum gör egna ljusmanifestationer men vid samma tidpunkt.

Barnen får själva tillverka och dekorera sina ljuslyktor, precis som de själva vill och även återvinningstanken finns med i bilden.

– Vi driver just nu ett projekt som heter Hållbar framtid då barnen får lära sig återbruk, att inte bara kasta och köpa nytt.

Efter helgen får barnen åka tillbaka och hämta lyktorna. Tanken är att de ska återanvända dem på något sätt i nästa ljusmanifestation.

Syskonen Knut och Elsy Stål, åtta och fem år gamla, tyckte att det var fint med alla ljus och förklarade också anledningen till att barn tänt ljus i parken just denna dag.

– Det är för att hjälpa och för att visa att alla barn har rätt att göra vad de vill och såna saker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindgren