Backgård öppnar för skattehöjning

Landstingets krispaket räcker inte till. Nu öppnar Sjukvårdspartiet dörren för en skattehöjning

RÖRA. Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård vill se åtgärder och besparingar på alla landstingets verksamheter. Sedan kan han tänka sig att diskutera en skattehöjning.

RÖRA. Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård vill se åtgärder och besparingar på alla landstingets verksamheter. Sedan kan han tänka sig att diskutera en skattehöjning.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-20 18:09

Som län har Norrbotten marginal för åtgärden.

En skattehöjning på exempelvis 50 öre skulle ge drygt 250 miljoner per år i intäkter till landstinget, enligt uppgift från landstingsdirektör Hans Rönnkvist.

Ändå skulle Norrbotten ha 40 öre lägre kommunalskatt (se faktaruta) än exempelvis grannen Västerbotten.

Problemet är att vissa kommuner som redan ligger högt, exempelvis Arjeplog och Pajala som har 33,68 procent, skulle drabbas väldigt hårt.

– En skattehöjning är en sista åtgärd. När landstinget höjde skatten senaste gången 2008 med en krona försvann pengarna bara. Först måste vi åtgärda de strukturella problemen med exempelvis kostnaden för stafettläkare. Sedan tycker vi att besparingarna ska slå mot hela verksamheten. Tittar man på det nya sparförslaget så klarar sig kultur, regional utveckling och kommunikationer helt. Det är bara nytillskotten man bromsat, säger Kenneth Backgård, gruppledare för Sjukvårdspartiet.

Han är inte imponerad av krispaketet som presenterades i måndags.

– Det finns stora tveksamheter. Man intecknar sådant som är osäkert och som man inte egentligen kan sätta en siffra på. Besparing av läkemedel exempelvis. Och samarbetsfunktionen för hälsocentraler.

Läs mer: 200 miljoner fattas

Trots sparbetinget på 1,6 procent på hela verksamheten för 2015 (150 milj) och krispaketet på 90 miljoner årligen pekar landstingets prognos mot ett underskott på 200 miljoner i slutet av nästa år.

– Intäkterna behöver öka och när allt är genomfört måste vi kunna diskutera en skattehöjning. Sjukvårdspartiet kan inte acceptera att vården rustas ned på det här sättet.

Landstingsrådet Anders Öberg (S) är mycket tveksam till att dra skattehöjarkortet. Ledningen hoppas på omfördelning av skattepengar från regeringen.

– En skattehöjning slår blint, lika hårt mot låginkomsttagare som de som tjänar mycket. Det är inget vi har fokus på nu, säger han.

Kenneth Backgård småler åt det faktum att Socialdemokraterna återigen hotas av splittring, i och med förste ersättaren, Kirunabon Sten Nyléns besked på tisdagen.

– Det är det här vi sagt hela tiden, deras majoritet är extremt svag. De måste börja förhandla nu. Kanske göra ändringar i förslagen. Eller tala med andra partier, säger Backgård.

Om ledningens sparförslag faller riskerar hela arbetet med att rädda landstingets ekonomi.

Kan ni tänka er att rösta på de rödgrönas förslag bara för att inte lamslå besparingsarbetet?

– Det är inte otroligt att vi kan gå med på vissa av förslagen. Sammanslagning av hälsocentraler i de större städerna, exempelvis.

Läs mer: Han kan fälla sparförslaget

Sten Nylén meddelade på onsdagen att han inte har några planer på att byta sida till oppositionen. Och oppositionen, som i höstas var samlad i försöket att ta makten, är i dag mil från varandra efter Moderaternas utspel om att stänga sjukhus och avveckla 400-500 landstingsjobb.

– Det skulle gå att komma överens om det blir en sådan situation, säger Mattias Karlsson, Moderaternas gruppledare.

Kommunalskatt i Sverige

FAKTA

Kommunalskatten är kommunskatten och landstingsskatten sammanslagen.

Dalarna: 33,81, Västerbotten: 33,66, Gotland 33,60, Gävleborg: 33,53, Jämtland: 33,49, Västernorrland: 33,45, Blekinge 33,38, Värmland 33,18, Kalmar 32,98, Jönköping 32,86, Örebro 32,84, Norrbotten: 32,74, Västra Götaland 32,73, Södermanland 32,70, Kronoberg 32,34, Uppsala 32,25, Västmanland 31,99, Östergötland 31,69, Halland 31,62, Skåne 31,24, Stockholm 30,53.

Källa: SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om