Zakrisson: ”Det här kommer inte att lösa alla problem”

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) tror att det inte finns så mycket att välja på när det gäller frågan om storregion. ”Det är till vår nackdel om vi inte är med”, säger hon.

STÖDJER. Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson stödjer förslaget på Norrland som en enda stor region. "Jag tror det är till vår nackdel om vi inte är med", säger hon.

STÖDJER. Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson stödjer förslaget på Norrland som en enda stor region. "Jag tror det är till vår nackdel om vi inte är med", säger hon.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2016-01-31 08:00

Statsvetaren Mikael Sevä undrar hur en storregion kommer att påverka glesbygd och inland, som redan i dag har det tufft. NSD har pratat med två kommunalråd i Norrbottens inland, som båda två tror på storregioner.

– Jag tror vi kommer mer eller mindre tvingas in i en storregion för resten av landet har redan gjort det. Då kan inte vi vara kvar i vårt lilla län. Om du tittar ytmässigt så är det stort, men befolkningsmässigt är vi pyttesmå. I södra Sverige har de den fördelen att det inte är ytmässigt stora, de kan få ut mer av det, säger Kristina Zakrisson.

Skulle avstånden kännas långa, tror du?

– Jo, det skulle det. Men å andra sidan tycker vi i Kiruna att det är långt till Luleå. Vi är kanske vana att vara i periferin.

Vad tycker du om de här tankarna på storregion?

– Jag tror inte att det här kommer att lösa alla problem men jag tror vi kommer få stora problem om vi inte bildar region medan resten av landet gör det. Framförallt handlar det om att vi ska klara sjukvården. Jag stödjer det för jag tror inte vi har något val. Vi skulle förlora i längden på att inte göra det.

Tror du inlandet kan drabbas negativt?

– Norrbottens och Västerbottens inland kanske istället kan jobba ihop och bli starkare gemensamt.

Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunalråd i Arjeplog är positiv.

– Som kommunalråd tycker jag det är bra. Jag tycker att en liten fattig kommun som Arjeplog behöver finnas i en stor och kraftfull region.

Du ser bara fördelar?

– Det är klart att det kommer att bli tjafsigt innan vi har fördelat det som ska fördelas. Och det är klart att det behöver fördelas på ett bra sätt. Det kommer ta tid innan vi har resonerat kring var olika regioncentrum ska ligga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om