Yukigassen - det japanska snöbollskriget
Efter några matcher var visiret på hjälmen isig. Studenten Anna Särhammar förbereder sig för en match. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Vi kan väl inte sitta inne och vänta på sommaren och turisterna hela den mörka årstiden. Det tänkte några unga företagare i Sobetsu, Japan och anordnade yukigassen, ett organiserat snöbollskrig. Det var 1988.
I går, vid Luleå tekniska universitets vinterfestival, spelades den första yukigassenturneringen i Sverige. Man hade prickat in en av vinterns kallare dagar- minus 22 grader.
Från Kemijärvi kom ordförande i Finlands yukigassenförbund, Ari Pöyliö. Pöyliö och Rauno Jussila hade med sig hjälmar, nummerlappar och stansar för tillverkning av snöbollar. I kyla behövdes ett tält med värme för att få till dem.
Finländarna var också domare och de som bäst kunde ut reglerna för yukigassen.
I Regnbågsallén vid universitetet hade planen märkts ut med blå band. De tolv deltagande lagen var främst kompisgäng av olika slag. Vissa lag har snackat taktik och kollat youtube, andra värmde upp med glögg och vila.
På planen finns sju snöhögar för spelarna att gömma sig bakom.
I Yukigassen har varje lag 45 snöbollar att tillgå. Det går ut på att ta motståndarens flagga, blir man träffad måste man lämna planen. "Capture the flag" (erövra flaggan) är ett känt begrepp i dataspelsvärlden i till exempel spelen Quake.
Men där slutar likheterna med cyberspace.
I yukigassen får man allt springa själv. Man kan se sina motståndare i ögonen och får man en boll på sig så gör det ont.
Lagen, med sju personer i varje, ställer upp på rad mitt emot varandra och domaren blåser i sin pipa. Snöbollarna viner i luften. Varje deltagare får ladda upp med maximalt fyra bollar, så det måste fyllas på med jämna mellanrum. Vissa lag har ett utarbetat system för detta.
Efter att ha sett några matcher ser det ut som att offensiven är viktig. Att spela defensivt verkar inte vara framgångsrikt.
Kemijärvi är Finlands metropol för yukigassen tack vare att deras vänort är Sobetsu i Japan där fenomenet yukigassen startade.
Ari Pöyliö skakar på huvudet när han ser en del lags taktik.
- Så där spelar vi inte i Kemijärvi. Man kan inte klumpa ihop sig så där. Det handlar taktik, någon springer fram och en annan skyddar, säger han.
- Vi ska inte slösa med snöbollarna. Kasta bara när du har bra läge, säger lagledaren i Luleå studentkårs lag, Mikael Jansson till kamraterna.
Han är också ordförande i det nystartade Svenska yukigassenförbundet. Att det blev så var en slump och syftet med att anordna yukigassen var i första hand för att locka pedagogkårens medlemmar till aktiviteter under universitetets vinterfestival.
- Men jag tro det här kommer att bli populärt. Varenda unge har ju kastat snöboll, säger han.
Det verkar som om han får medhåll av andra vid tävlingen.
- Det är jäkligt roligt. Det här kommer att bli stort, säger en i laget Backyard Porsön som var det lag som vann.
Laget ska representera Sverige i Nordiska mästerskapen i Vardö, Norge, i mars och Europeiska mästerskapen i Kemijärvi, Finland i april.
Snabbt marscherat till Sverige-eliten.
Kan Jokkmokk, en kommun med samma antal innevånare som Hertsön, arrangera en berömd vintermarknad som år efter år lockar tiotusentals människor, kan Yngve Bergkvist i Jukkasjärvi intressera människor för ett hotell i is och få dem att sova där mitt i smällkalla vintern, då kan väl Luleå få folk att leka snöbollskrig en gång per år.
Jag tycker att Luleå ska utmana Umeås brännbollsyra med en "Snöbollsyra".
Jag vet inte hur många som skulle komma till staden för att kasta snöboll, men som mest har yukigassenturneringen i Japan lockat 158 lag och 28 000 åskådare.
Om det nu inte skulle bli någon invasion av turister så skulle det i alla fall vara kul för Luleåborna. Arbetsplatser, skolor, kompisgäng och syjutor kunde starta lag.
Jag ser framför mig fullt med folk på isen i norra hamnen i Luleå centrum, många små eldar att värma sig vid och varför inte vedeldade badtunnor utanför badhuset.
Vad säger ni?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!