Yrkesprogrammen väljs bort - trots större jobbchans

Trots att jobben finns, väljer eleverna bort yrkesprogrammen till förmån för högskoleförberedande gymnasieutbildningar. Något som kan få konsekvenser i och med de kommande industrisatsningarna.

Jessicka Sörmling ser en förändring med att fler väljer yrkesprogrammen, även om trenden är svagt uppåt.

Jessicka Sörmling ser en förändring med att fler väljer yrkesprogrammen, även om trenden är svagt uppåt.

Foto: Luleå gymnasieskola

Luleå2021-09-22 05:30

Det är många fler elever som väljer högskoleförberedande gymnasieutbildningar jämfört med yrkesutbildningar. Det visar statistik från Skolverket. Till läsåret 2020–2021 valde 64 procent en högskoleförberedande linje och 36 procent en yrkesutbildning.

– Är man ung idag är jobbchanserna mycket goda oavsett om man väljer en yrkesutbildning eller om man går en högskoleförberedande, men man kommer så klart snabbare ut på arbetsmarknaden om man går en yrkesutbildning, säger Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef i södra Norrbotten.

Det här har varit en trend i hela landet att högskoleförberedande gymnasieutbildningar har varit mer populära bland de unga sökande.

– Det tror jag handlar om statusen för de yrken som yrkesprogrammen leder till. Det kan komma från hemmen. Det kan också handla om en missuppfattning att man blir fastlåst i en bransch man utbildar sig till. Det finns också en missuppfattning om att det inte går att få grundläggande behörighet för högskolestudier från ett yrkesprogram efter gymnasiereform 2011. På Luleå gymnasieskola har vi lösningar som ger elever möjlighet att lägga till ämnen som löser det, säger Jessicka Sörmling, utvecklingsledare vid Luleå gymnasieskola.

Sedan 2013 har andelen som väljer yrkesprogrammen i Luleå kommun sjunkit, med en botten 2017 med 24,5 procent, för att därefter ha stigit till 26,8 procent 2020, vilket följer riket, visar siffror från SKR:s databas Jämföraren–Kolada. 

– I längden blir det svårt för företagen att rekrytera och samtidigt blir konsekvenserna för samhället att hjulen snurrar långsammare, så att säga, säger Jessicka Sörmling.

Samtidigt finns ett problem att ungdomar inte slutför sina gymnasieutbildningar.

- För många bristyrken räcker det med en utbildning på gymnasienivå, men bygger man på sin utbildning blir ju valmöjligheterna större. Det viktigaste är att slutföra sin utbildning, det är för många som inte gör det idag. Slutför man sin gymnasieutbildning kan man jobba något år och sedan bygga vidare den, säger Marita Lundgren.

– Från Luleå gymnasieskola kämpar vi hårt för att lyfta fram vilka möjligheter yrkesprogrammen ger. Vi har haft kampanjer i sociala medier där vi slår hål på myterna som man kan ha kring yrkesprogrammen. Jag tror att det här på sikt ger effekter, säger Jessicka Sörmling, Luleå gymnasieskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!