Sedan den 1 januari har den mångåriga professionsorganisationen Svenska barnmorskeförbundet en fackförening inom akademikerförbundet SRAT. I Norrbotten har ett 15-tal av de drygt 100 organiserade barnmorskorna gått ur Vårdförbundet och anslutit sig till det nya facket.
Att bilda en fackförening har varit en het fråga i Svenska barnmorskeförbundet under lång tid. Att steget nu tagits beror på att det finns ett missnöje med hur Vårdförbundet – med totalt ungefär 115 000 medlemmar, varav ungefär 5 000 är barnmorskor – fört yrkesgruppens talan.
– Vi upplever att vi inte fått vår röst hörd. Och så har man sjuksköterskestämpeln på sig hela tiden. Barnmorska är en egen profession med ytterligare ett och ett halvts års universitetsutbildning, säger Marjo-Riitta Wahlberg.
Hon är distriktssköterskebarnmorska på Björkskatans hälsocentral och har varit ordförande för Norrbottens barnmorskeförening – en del av Svenska barnmorskeförbundet – i sju år. Men att gå ur Vårdförbundet var inget enkelt beslut.
– I alla år har vi haft ett bra samarbete med Vårförbundet. Men det känns faktiskt som att vi kan vinna på att vara själva och inte ta hänsyn till 110 000 sjuksköterskor.
Att yrkeskåren delas upp i två läger ser hon inte som ett problem.
– Det är nästan tvärtom, nu har vi två aktörer som är måna om en yrkesgrupp.
Elisabeth Lindblad, vice ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten och själv barnmorska, tycker tvärtom.
– Jag ser det bara som en splittring och jag tycker det är sorgligt, säger hon.
SRAT organiserar allt från diplomater till tullanställda och Elisabeth Lindblad har svårt att se att barnmorskor har mer gemensamt med dem än med sjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Samtidigt har hon förståelse för den kritik barnmorskorna riktar mot Vårdförbundet.
– Man talar mycket utifrån ett sjuksköterskeperspektiv och vi som är mindre yrkesgrupper har känt att vi har försvunnit.
Marjo-Riitta Wahlberg anser att det krävs kraftiga lönesatsningar på barnmorskor, för att gruppen ska närma sig andra akademiker med likvärdig utbildningsnivå. Hon vill också ha diskussioner om kompetensutveckling och arbetsbelastning.
En fråga som skapat stort missnöje i Norrbotten är det lönegap som uppstått mellan primärvårdsbarnmorskor och förlossningsbarnmorskor. De sistnämnda fick under 2018 en löneförhöjning som en del av Region Norrbottens stora satsning för att minska beroendet av inhyrd personal. Barnmorskorna på ungdomsmottagningarna och mödravårdscentralerna fick klara sig utan tillskottet.
– Där kunde Vårdförbundet ha satsat mer, säger Marjo-Riitta Wahlberg.
Läs mer: Barnmorskorna kräver högre lön
Enligt Elisabeth Lindblad har Vårdförbundet arbetat för att primärvårdsbarnmorskorna också ska få ta del av satsningen. Frågan är fortfarande aktuell.
– Vi har med det i vårt löneyrkande i år, att lyfta barnmorskorna som blev utanför 2018. Det är en levande fråga för oss, säger hon.
Hon garanterar att barnmorskor kommer att vara en viktig grupp för Vårdförbundet även i framtiden.
– Många kommer att vara kvar. Så länge vi har en enda barnmorska komma vi fortsätta organisera dem.