Yngst i församlingen

Unga vuxna är starkt underrepresenterade i landstingsfullmäktige i förhållande till befolkningen.Endast två ledamöter är under 32 år.- De politiska partierna måste bli bättre på att släppa fram unga, säger David Nordström (S), fullmäktiges yngsta ledamot.

Socialdemokraten David Nordström är en av två 80-talister i landstingsfullmäktige. Underrepresenationen av unga ser han som ett demokratiskt problem.FOTO: Kurt Engström

Socialdemokraten David Nordström är en av två 80-talister i landstingsfullmäktige. Underrepresenationen av unga ser han som ett demokratiskt problem.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-02-19 06:00
På plats 508 i den dunkelt upplysta sessionssalen sitter Luleåbon David Nordström i svart kavaj och med en bärbar dator uppfälld på bordet.
Landstingsfullmäktige har precis rullat i gång och demokratiutskottet redovisar en undersökning av åldersfördelningen i fullmäktige.
Snedfördelning
Resultatet visar på en tydlig snedfördelning: fyra procent av ledamöterna är mellan 18 och 32 år jämfört med 21 procent av befolkningen i länet.
Endast två ledamöter faller inom åldersramen 18 och 32 år.
Den ena är David Nordström, 23 år och den andre är Migelle Wikström (M), 25 år. Därefter är det ett hopp till Ellinor Karlsson (S), som är 33 år.
David Nordström tror att det finns gott om ungdomar som är politiskt intresserade men att partierna är dåliga på att fånga upp dem.
Civilekonom och chaufför
- Det här är ett problem som partierna måste ta tag i. Det är ju inte landstingets fel att politikerna är gamla, säger han.
Jämte politiken studerar han på heltid till civilekonom på universitetet och arbetar halvtid som lastbilschaufför. Och det är just det pusslet som David Nordström tycker det borde finnas större förståelse för.
- Precis som det finns en acceptans att småbarnsföräldrar måste vara hemma med sina barn så borde det finnas en större förståelse för att unga ibland måste göra andra prioriteringar. Vi jobbar deltid och studerar i större utsträckning än äldre, säger han.
52 i medelålder
Ungefär 50 av de 71 fullmäktiges ledamöter är mellan 49 och 74 år. Medelåldern är 52 år.
Att unga är underrepresenterade i fullmäktige där stora, politiska beslut tas ser David Nordström som ett demokratiskt problem.
- Jag tror att jag som ung kan fatta beslut som är viktiga även för äldre, man företräder inte bara sin egen åldersgrupp. Men det är ett problem att sammansättningen inte motsvarar fördelningen i samhället. Besluten kanske inte får den nyans som de skulle fått annars, säger han.
"Inte bra"
Ett föråldrat fullmäktige bekymrar landstingsrådet och demokratiutskottets ordförande Britt Westerlund (S).
- Den här snedfördelningen är inte bra, vi måste få med unga och deras kunskaper, insikter och perspektiv i de beslut vi tar. Frågan är prioriterad i utskottet, säger hon.
Av fullmäktiges ledamöter är 59 procent män och 41 procent kvinnor. Kvinnor håller sig i större utsträckning borta från talarstolen jämfört med männen. Endast 24 procent av anförandena i fullmäktige, under 2007 och 2008, kom från kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om