Under torsdagen pågick den sista handpåläggningen inför fredagens invigning, då staketet som omgärdar bygget rivs.
– Då blir det nog röj i isrännorna och en lång kö i trappan upp. Men att få se barnens glädje, det är den bästa belöningen, säger Leif Holmström, arbetsledare vid Luleå kommun medan han blickar ut över borgen.
Förr om åren byggdes magnifika snödjur i Södra Hamn, något som var isskaparen Hans Englunds skötebarn.
Men efter att ha skapat och ställt ut olika djur i mer än tre deccenier, valde han att testa något nytt i fjol.
– Det här är en vidareutveckling av snödjuren och då barnen gillade borgen så fortsatte vi, säger Hans som beskådade bygget under torsdagen.
Enligt en besöksräknare som placerades i borgen, besökte hela 270 tusen personer borgen under förra säsongen.
Årets bygge har trots det växlande vädret gått relativt smärtfritt och borgen är i princip konstruerad på samma vis som den första.
– På grund av mildvädret de senaste dagarna har vi fått slunga ut lite extra snö, men bygget i sig har faktiskt gått fortare än tänkt, fortsätter Leif.
För att få borgen kompakt och hållbar har de fyllt specialtillverkade formar med snö, som de sedan lyft på plats. För att få till muren som går runt borgen, har de slungat snö och lagt upp muren i block.
Borgen är byggd i två olika plattformar och är sex meter hög.
– Isen till ruschkanorna har vi brutit upp från Luleälv, den är riktigt fin och hållbar, tror Leif.
Liksom i fjol har tre ruschkanor byggts, den längsta mäter hela 22 meter. Två av dem finns bredvid varandra vilket gör att barnen kan tävla om att komma först ner. Rännorna är belysta och med hjälp av rörelsedektorer kan de lysa i olika färger.
– När barnen åker lyser det rött, för att rännan är upptaget och när banan åter är fri skiftar ljuset om till grönt, fortsätter Leif.