VM-kval nästa för hot-rod på två hjul

En hot-rod på två hjul.Det var Mikael Larssons vision när han bör-jade bygga en chopper för drygt tre år sedan.Visionen är nu inte bara verklighet. Rariteten har dessutom tagit hem segern i SM i custombygge, vilket automatiskt för den vidare till VM-kval.

Drygt tre år lade Mikael Larsson ned på att bygga "A choppers babe", en hot-rod på två hjul. Belöningen lät inte vänta på sig - ekipaget tog hem SM-segern i sin första tävling bland massor av kända byggarprofiler.FOTO: Pär Bäckström

Drygt tre år lade Mikael Larsson ned på att bygga "A choppers babe", en hot-rod på två hjul. Belöningen lät inte vänta på sig - ekipaget tog hem SM-segern i sin första tävling bland massor av kända byggarprofiler.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-23 06:00
Mikael Larsson, Luleå, har hållit på med motorcyklar sedan tonåren. Och det har inte bara handlat om att köra, nej, han har varit minst lika intresserad av att skruva i dem.
- Det här är den första jag lagt ned så mycket tid på, säger han om choppern han precis rullat ut från garaget på Skurholmen.
Annorlunda stuk
En hot-rod på två hjul var tanken när han började och en hot-rod på två hjul blev också resultatet. Och det var det annorlunda stuket som gjorde att Larsson nyligen vann SM för bästa custombygge i HD-klassen på Custom bike show i Norrtälje.
- Det är ju roligt bara att vara med där. Att det sedan skulle gå så bra hade jag inte väntat mig. Det är väldigt hård konkurrens. Flera hundra motorcyklar och hela Europaeliten tävlar ju där. När jag ropades ut som vinnare trodde jag inte det var sant, säger han.
SM-segern gav vidare biljett till VM-kval i Tyskland i mars nästa år och utöver det nominerades det norrbottniska ekipaget till att tävla i Guldbågen i Arvika i juli i år.
Men Mikael Larsson är mycket noga med att inte ta på sig hela äran för bygget.
- Jag har haft mycket hjälp av Hogtec, en firma i Eskilstuna, säger han.
När NSD kommer på besök har Mikael Larsson precis fått upp sin grönglänsande skönhet från södra Sverige. Undertecknad vågar sig på frågan om tanken är att köra den eller bara ställa ut och får ett skrattande svar tillbaka:
- Den tar ju en del vind och har ingen fjädring alls, så det är ju inte direkt någon långfärdshoj. Men nog ska jag köra med den, absolut. Det blir väl runt om i Norrbotten.
En chopper kännetecknas av att den ska vara "ren", alltså ha så lite prylar som möjligt på sig.
- Den har därför ingen frambroms och inga reglage på styret, vilket gör den lite svårkörd. Den har ingen hastighetsmätare och inga speglar eller blinkers så jag får köra som de gjorde på fyrtiotalet - på känsla. Oftast är en chopper roligare att se på än köra, säger han och skrattar.
Mest hemmasmide
Krom och inte minst de 120-solfjäderekrade hjulen för tankarna till ihärdigt putsande men Mikael Larsson säger så här:
- Mycket är i rostfritt, ett tacksamt material. När man en gång fått det blankt räcker det med vatten, bilschampo och lite avfettning för att hålla det så.
Timmarna han har lagt ned på sin raritet går enligt honom själv inte att räkna och när pengar kommer på tal säger han:
- Det vill jag inte ens räkna på... Men det är inte mycket som är katalogbeställt, de mesta av prylarna är hemmasmide.
Måttbeställd ram, från Hogtec i Eskilstuna. Nytillverkad Panheadmotor på 1570 kubik, byggd av Mectec i Kalix. Sexväxlad låda. Handväxelspak med integrerad koppling. Aphängstyre med dolda vajrar. Springer gaffel, Harley Davidson, förlängd 24 tum över originalet. Gulaktigt krom och mässingdetaljer, för antikt stuk. Avgassystem egentillverkat. 21 tums framdäck 18 tums bakdäck. 120-solfjädereekrade hjul helt i rostfritt. Lack i grön flake och creme (lackerad av känd hot-rodlackerare i Finland).
Hot-rodinspirerade detaljer hittar man bland annat i flake-lacken och 50-talspinuppan på tanken. Och i de för hot-rod klassiska moon-ögonen som återkommer på flera ställen. Exempelvis i avgasrörets ände och på oljetemperaturmätaren, som i sig kommer från en hot-rodbil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om