VM-guld till Luleåkocken

Jesper Tolonen åkte i förra veckan till matlagnings-VM i Luxemburg tillsammans med Stockholm Culinary Team och återvände med guldmedaljen.

Foto: Privat

Luleå2018-12-04 18:00

Sveriges lag i VM består av 13 personer. En av dem är Jesper Tolonen från Luleå som arbetar som kock i Stockholm. De har tränat i mer än ett och ett halv år inför VM.

– 19 månader blir som vi har tränat, allt för en enda dag. Jag har hållit på mycket med idrott men har nog aldrig blivit så nervös inför en match som jag var nu, säger Jesper Tolonen.

Jespers bidrag till laget var förrätterna. Han förberedde tre rätter som domarna skulle bedöma. En ragu baserat på lök och svamp med oxbringa, en svensk havskräfta och en kålrotsröra.

– Första året av träningen gick egentligen åt till att hitta rätt innehåll, det jag ville ha i rätterna. Andra året skulle allt göras perfekt med rätt varianter av ingredienserna och rätt storlek och sånt.

Nu är siktet inställt på OS i Stuttgart 2020.

– Jag har fått mersmak på att tävla. Och det är klart att vinsten på VM ger en trygghet, innan det visste jag inte riktigt vad det handlade om. Men bara för att vi vann nu ska man ska ju inte tro att det är lugnt, det kommer att vara minst lika svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om